A magyar olimpiai delegáció nagyon bízik abban, hogy a kajakosok és kenusok, valamint az úszók, a vízilabdázók és a kézilabdázók a várakozásoknak megfelelően fognak szerepelni a londoni ötkarikás játékokon. A „vizesek” számos alkalommal mentették már meg a magyar sport becsületét. Most sokan azt remélik, hogy kézilabdázók is csatlakozhatnak hozzájuk. A magyar sportvezetés, amint hírlik, nem túl optimista, legjobb esetben is 3 aranyéremben reménykedik. Pekinget kivéve ilyenre alig volt példa az elmúlt évtizedekben, mert a magyar versenyzők sokszor a várakozással ellentétben is hozták a sikereket. Vagyis úgy tűnik, a MOB vezetői a 3 arannyal és több medállal már elégedettek lennének, s csak a szívük mélyén bíznak a csodában – pedig nem a csodában, hanem a sportolókban kellene bízniuk. Megkérdeztük Storcz Botondot, a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitányát, Kiss Lászlót, az úszók mesterét, a háromszoros olimpiai bajnok vízipólósok főnökét, Kemény Dénest és az olimpiára utazó kézilabdacsapat kapitányát, Mocsai Lajost, hogy milyen reményekkel kelnek útra.

Storcz Botond

- – Kép 1/5

Storcz Botond kérésünkre az elmúlt héten befejeződött Európa-bajnokságot is értékelte:


– Nem vagyok csalódott, bár ennél egy kicsit többet vártam az Eb-n. Örömteli volt számomra, hogy a szülés után visszatért Janics Natasa ilyen nagyszerűen teljesített. A betegeskedő Kovács Katalinnal megnyerték a párost, az egyéni 200 méteres versenyben pedig Natasa magabiztosan nyert, és látva a mezőnyt, amelyhez Londonban csak néhányan csatlakozhatnak, úgy érzem, az olimpián is ott lehet a dobogó tetején.
– A női és a férfi négyes nem azt nyújtotta, amire a közvélemény számított. Nem „szúrta el” a csapat összeállítást?
– Nem, ahhoz tartottam magam, amit korábban meghirdettem: a nőknél a legjobb egyes és páros versenyzőkből állt össze a négyes. Nem okozott csalódást számomra a kvartett szereplése, mivel csak a verseny előtt ültek össze. Az olimpiáig a lányok „összeforrnak” majd, megérzik egymás ritmusát és tempóját, hiszen mindnyájan tapasztalt világbajnokok. Ami pedig a férfiegyüttest illeti, azt mondtam, Kammererék akkor biztos utazók, ha a dobogón végeznek. Ez nem jött össze, ennek ellenére bízom bennük, nem rendezek újabb válogatót, ők utaznak az olimpiára.
– Amire még nemigen volt példa a magyar sportban, az egyik kimaradt sportoló, Paksy Tímea nyílt levélben támadta meg a válogatási elvét. Mit szól ehhez?
– Neki is megvolt a lehetősége, hogy az egyéni számban az első válogatón ott legyen az indulók között, de azon nem vett részt, a másodikon pedig hiába nyert, a többiek nem álltak rajthoz, mert akkor már tudott volt, hogy Kozák Danuta lesz a londoni résztvevő. Ami meg a párost illeti, ott nem sikerült jó helyezést elérnie.
– A kenus olimpiai bajnok Vajda Attila nem indult az Európa-bajnokságon. Ez nem zavarja meg az elképzelését?
– Attila csak az olimpiára koncentrál, remélem, ennek meglesz az eredménye. Egyébként érdekesség, hogy az oroszok sem voltak ott Zágrábban, lehet, hogy nem akarták kiteríteni a kártyáikat.
– Sokan számítottak arra, hogy Kozák Danuta megvédi Európa-bajnoki címét. Nem csalódott, hogy „csak” ezüstérmes lett?
– A sport azért szép, mert legtöbbször nincs abszolút esélyes, és most ez az ezüstérem belefér. Ismerve Danuta hozzáállását és tehetségét, biztos vagyok abban, hogy Londonban mindent megtesz majd a végső sikerért. Nagyon bízom a Kökény–Dombi kajakos párosban is, ők meglepetésre magabiztosan nyertek. Összességében elégedett lennék az olimpiai számokban elért Európa-bajnoki érmekkel az olimpián is.
– Mikor kezdik a szereplést Londonban?
– Augusztus 6-án szállunk először vízre, és reményeim szerint 8-án, 9-én, illetve 11-én a dobogón kötünk ki.

Az úszók szövetségi kapitányának, Kiss Lászlónak komoly olimpiai tapasztalata van, hiszen korábban edzőként, majd szövetségi kapitányként vett részt az ötkarikás játékokon.


– A magyar csapatban az úszók 31 fős delegációja lesz a legnépesebb Londonban.
– Erre nagyon büszke vagyok, igaz, ugyanennyien voltunk Pekingben is. Az is nagyon nagy öröm számomra, hogy a debreceni Európa-bajnokságon ilyen kiválóan szerepelt a magyar úszócsapat, különösen azért, mert munkából indult mindenki a cívisvárosba, egyetlen versenyző sem hegyezte ki formáját erre a kontinensviadalra.
– Most rendezik az amerikai válogató versenyt, ahol Phelps és Lochte a 400 méteres vegyesen óriásit úszott és sokkal jobb eredményt ért el, mint Cseh László Debrecenben.
– Mindig és mindenkinek figyelmeztető az olimpia előtt az USA válogató versenye. Ami a 400 vegyest illeti, Cseh László sem készült külön erre az Eb-re, ráadásul a váltó miatt nem úszta ki magát.
– Az olimpián mikor kerül sor erre a versenyszámra?
– Az amerikaiak mindig úgy alakítják a válogatón az időrendet, hogy az megfeleljen az olimpiainak, vagyis a 400 méteres vegyes úszás most az első napon lesz. Úgy érzem, számunkra ez jó, mert például az Európa-bajnokságon, ahol ezt a számot az utolsó napon rendezték, már kicsit fáradtan állt oda Cseh Laci. Nagyon bízom Hosszú Katinkában is, aki szintén az első napon áll rajthoz a 400 vegyesen Jakabos Zsuzsával együtt. Katinka a második-harmadik helyen van a vi­­lágranglistán, de küzdőszellemét is­­merve, sokat várunk tőle. Nem beszélve arról, hogy 200 mellen Gyurta Dani is minden bizonnyal nagyszerű formában lesz.
– Volt-e meglepetés a Debrecenben?
– Az eredményektől függetlenül na­­gyon biztató az, hogy gyakorlatilag a riói olimpiára is megvan már a csapatunk, mert a fiatalok, akiket „bedobtunk a mély vízbe” az Eb-n, kiválóan szerepeltek.
– Mit vár a mieinktől Londonban?
– Több olyan versenyzőnk is van, aki esélyes az éremre, és ebben benne van a legfényesebb medál megszerzése is.

A háromszoros olimpiai bajnok, címvédő vízilabdacsapat jelenleg Olaszországban, Cosenzában egy tornán vesz részt. Kemény Dénes kapitány telefonon adott interjút.


– Ez fontos állomás a Londonba vezető úton, hiszen szinte mindenki itt van, aki ott lesz Londonban is. Nagyon örülök annak, hogy csütörtökön, hosszú idő után, sikerült legyőzni a szerbeket, akikkel az olimpián a nyitómeccset vívjuk csoportunkban. Ott a folytatás sem lesz könnyebb, mert a montenegróiak várnak ránk, továbbá a mi hatosunkban vannak a házigazdák, a románok és az amerikai együttes is.
– Nem lehet, hogy a szerbek most kiismerték a játékunkat?
– Nem valószínű, mondhatnám, hogy még én sem ismerem ki magunkat, hiszen a keret 17 tagjából minden meccsen variá­­lom az összeállítást és csak az itt mutatott teljesítmények alapján jelölöm ki a 13 főből álló utazó válogatottat.
– Egymás után háromszor nyert olimpiát a válogatott az ön vezetésével. A mondás szerint három a magyar igazság, egy pedig a ráadás.
– Egy biztos, mi vagyunk a címvédők, ezért minden mérkőzésen mindenki a mi „skalpunkra” fog vadászni. Az olimpia során a két csoportból négy-négy együttes lép tovább a nyolc közé. Én abban reménykedem, hogy az előcsatározásokban az első vagy a második helyen végzünk, mert akkor a másik csoportból könnyebb ellenfélhez juthatunk, a négy közé kerülhetünk, de az biztos, hogy a végső győzelmet nem adják könnyen.
– Mikor utaznak?
– Július 27-én délben indulunk, Biros Péter azonban már aznap reggel elutazik, mert az a megtiszteltetés érte, hogy a meg­­nyitón ő viszi hazánk zászlaját.

Most vegyük ki a labdát a vízből, és adjuk át a kézilabda-válogatott szövetségi kapitányának, Mocsai Lajosnak.


– Az olimpián 12 csapat vesz részt, két hatos csoportba sorolták őket, és a selejtezőket követően mindkét csoportból négy-négy együttes léphet tovább. Óvatos optimizmussal tekintek az olimpiai játékok elé, főleg annak tudatában, hogy az úgynevezett halálcsoportba kerültünk, ahonnan igencsak nehéz lesz a 8 közé jutni, hiszen nem kisebb ellenfelek várnak ránk, mint a spanyolok, a dánok, a dél-koreaiak, a horvátok és a szerbek. Bár az bizakodásra adhat okot, hogy nemrég az vb-selejtezőn sikerült „túllépnünk” a kiváló norvég válogatotton. Az elmúlt napokban rövid szabadságot kaptak a játékosok, mert hétfőn már Szlovéniába utazik a keret magaslati edzőtáborba, ahol egy héten keresztül erőnléti erősítő edzéseken vesz részt. Ezt követően idehaza már a labda kerül előtérbe a tréningeken.
– Lesznek edzőmérkőzések is?
– Természetesen, így komoly találkozók várnak ránk Szerbiával, a rendező britekkel, Afrika bajnokával, Tunéziával, majd a franciák ellen zárjuk a sorozatot odakinn, és tőlük utazunk Angliába.
– Nem nagy merészség a szerbek ellen felkészülési meccset játszani, amikor kiismerhetik, mire vagyunk képesek?
– Kölcsönösen tisztában vagyunk az erőviszonyokkal, egyébként is vannak olyan felvételek, amelyekről könnyen lehet elemezni mindkét válogatottat.
– Az elmúlt időben több ismert játékos sérülés miatt nem állt rendelkezésére.
– Szerencsére Ilyés és Iváncsik is rendben van már, velük ütőképesebbek leszünk.
– Nagy László nemrég tért vissza a válogatottba. Hogyan fogadták a többiek?
– A csapat értékes közösséget alkot és mindenkinek az a célja, hogy minél jobb eredményt érjünk el Londonban.

 

A USA Today amerikai napilap immár hosszú ideje működteti az olimpiai éremkalkulátorát, amely a korábbi versenyek alapján próbálja megjósolni a londoni dobogó-várományosokat. A legújabb állás szerint Magyarországnak 3 arany-, 6 ezüst- és 7 bronzérmet jósol. Az amerikai lap Gyurta Dániel úszót, Berki Krisztián tornászt és Pars Krisztián kalapácsvetőt nevezte meg magyar „aranybányászként”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!