Az Angliában játszó magyar kapusok közül Fülöp Márton annak idején a második magyar játékosként érkezett a szigetországba. Őt követte Bogdán Ádám és Gulácsi Péter, majd az elmúlt hetekben Somogyi Csaba. Arra voltunk kíváncsiak, miként kerültek az angol csapatokhoz, és arról is megkérdeztük őket, hogy mi a véleményük a kapustársakról.

Fülöp Márton

- – Kép 1/4

Fülöp Márton, a 198 centis „portás” 2004-ben került a Tottenhamhoz. Ezt követően több angol csapatban is megfordult, legtöbbször azért, hogy játéklehetőséghez jusson. Sokszor védett a Premier League-ben, így például a Sunderlandnél egy teljes szezonon át. Volt a Manchester Citynél is, ahol szintén elégedettek voltak vele. Nemrég a West Bronwich Albionhoz szerződött, ahová nyáron Gera Zoltán is visszatért. Fülöp elmondta, Gerának komoly szerepe volt abban, hogy ő idejött. A 24-szeres válogatott magyar játékos azt is tudja, hogy nem első számú kapusnak hívták, de bízik benne, hogy előbb-utóbb kivívja annak a lehetőségét, hogy Premier League meccsen a kapuban álljon.

– Bogdán Ádámmal gyakorta, szinte hetente beszélek – mondta Fülöp. – Nagyon sokra tartom, kiváló kapus, akinek szerintem sikerül majd megszerezni az első számú kapusposztot a Boltonnál. Gulácsi hallatlanul ügyes, jó reflexű, kiváló kapus, akihez ragaszkodik a Liverpool. Nem véletlen, hogy nem adják el, csak kölcsönözhető. Vele is szoktam beszélni telefonon, és ahogy figyelem, illetve olvasom, a Hull Cityben mutatott teljesítménye biztató. Ami Somogyi Csabát illeti, vele még évekkel ezelőtt egyszer találkoztam egy utánpótlástáborban. Jó kapusnak kell lennie, ha a Fulham leigazolta.
Bogdán Ádám a Vasas saját nevelésű játékosa volt, ám a piros-kékeknél nem jutott szóhoz. Ma már lassan a Bolton oszlopos tagja, több meccsen is védett a Premier League-ben. Klubja messzemenően elégedett vele, nem beszélve arról, hogy két alkalommal szóhoz jutott a magyar felnőtt válogatottban is. Arról, hogy milyen érzés a Premier League-ben szerepelni, a következőket mondta:

– Semmivel össze nem hasonlítható, mert amióta erre a posztra adtam a fejemet, mindig az volt a vágyam, hogy egyszer angol bajnokságban szerepelhessek. Tudom, még egy ideig várnom kell, mert a finn válogatott kapus, aki jóval idősebb nálam, még mindig kiválóan véd. Nem vagyok türelmetlen, és az mindennél többet jelent, hogy bíznak bennem a csapatnál. Fülöp Mártonnal gyakran beszélünk és sokat voltunk együtt a válogatott edzőtáborában, mondhatni jó barátság alakult ki közöttünk.

Gulácsi Péter hallatlan jó reflexekkel rendelkezik, és biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb tagja lesz a Beatles-város csapatának. Most viszont a Hull Citynél bizonyítja, hogy minden tekintetben számítani lehet rá. Ami pedig Somogyi Csabát illeti, eddig még soha nem találkoztunk, de ha az angol Premier League-be hívták, akkor igencsak van benne spiritusz.

Gulácsi Péter az MTK-tól került Liverpoolba. Elmondta, hogy 2007-ben egy napon érkeztek Bogdán Ádámmal Angliába, Ádámmal amúgy baráti viszonyban vannak. Most telefonon tartják a kapcsolatot. Fülöp Mártonnal, aki közülük a „legrégebbi angolos”, szintén gyakorta beszél. Arra a kérdésünkre, hogy amióta a Hull City játékosa lett, megszakadt-e a kontaktus a Liverpoollal, a következőket válaszolta: – Nem, sőt minden mérkőzésén ott van valaki Liverpoolból megfigyelőként. A kapustársakról így nyilatkozott:

– Fülöp Marci nagyszerű kapus, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy igen sok angol csapatnál megfordult, szükség volt az ő tudására. A Premier League-ben is megállta a helyét, a Sunderlandnél és a Manchester Citynél is jó teljesítményt nyújtott. Nem véletlen, hogy a West Bromwich Albion is leigazolta.

Bogdán Ádám kiváló kapus, aki már a Premier League-ben is bizonyított, és hosszú távon számolnak vele a Boltonnál.
Somogyi Csabával, remélem, egyszer személyesen is megismerkedünk, mert akit Angliába hívnak, annak tehetségesnek kell lennie.

Somogyi Csaba annak idején Győrben mutatkozott be az NB I-ben. Ezt követően több alacsonyabb osztályú csapatban is megfordult, legutóbb a REAC játékosa volt. Ez év június 6-án írta alá a szerződést a Fulham csapatához. Olyan pörgős edzéseken vesz részt, hogy a tréning után szinte alig tud bebotorkálni az öltözőbe. Ennek ellenére a kapusedzővel naponta túlórázik, sőt a szabadnapokon is lemegy a pályára, hogy meghálálja a bizalmat. Tudja, hogy egyelőre a második-harmadik számú kapusként veszik számításba, mert az első számú az ausztrál válogatott Mark Schwarz. Beszélt Gera Zoltánnal is, aki hosszú ideig a Fulham játékosa volt, és azzal biztatta, hogy egy nagyszerű közegbe fog kerülni. Ez így is van, mert mindenki segítőkész, hamar befogadták, ő pedig nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy itt lehet. A többi „angolosról” a következőket mondta:

– Egyedül Fülöp Mártonnal találkoztam hármuk közül még évekkel ezelőtt egy utánpótlás-edzőtáborban. Igaz, két évvel idősebb nálam, de sokat segített ott a tréningeknél. Ami meg Bogdánt illeti, képességeit és a róla írt véleményeket természetesen ismerem, kiváló kapusnak tartom. Gulácsival sem találkoztam még, de ha valaki hosszabb ideje meg tud maradni a Liverpoolnál, az már jelez valamit. Nem is beszélve az utánpótlás- világbajnokságon mutatott teljesítményéről, láttam, hogy milyen remekül védett Egyiptomban. Bízom benne, hogy előbb-utóbb a pályán is szembe kerülünk egymással.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!