Több mint 110 nemzet, közel ezer vívója indul a cataniai világbajnokságon, amelyen dupla pontokat lehet szerezni a világranglistán. A magyar vívók számára igen fontos a jó szereplés, a pontgyűjtés, mert a londoni olimpián az egyéni számokban fegyvernemenként a világranglista első 16 helyezettje vehet részt. A kvalifikációsorozat 2012 márciusában zárul. Csapatban a biztos részvételhez a négy közé kell jutni világbajnokságon. Az esélyekről Kovács Tamás szövetségi kapitányt kérdeztük.

– Milyen reményekkel utaznak Szicíliába?

– A kardozóknak nemcsak az egyéni, de a csapatviadal is nagyon fontos, a négy közé kell, hogy jussunk, az a biztos részvétel Londonban. Nem lesz könnyű, mert a nyolcból a négybe kerüléshez már az orosz válogatottal kerülünk szembe. Ami az egyéni kardversenyt illeti, az idei teljesítmények fényében Szilágyi Áronnak van a legnagyobb esélye arra, hogy a dobogó közelében végezzen, vagy annak valamelyik fokára lépjen. A női kardozóknál Benkó Rékának kell a 16 közé kerülnie ahhoz, hogy ott lehessen Londonban. Jelenleg a 17. pozíciót foglalja el a világranglistán.

– Nem szaladt el egy kicsit mellettünk a kardvilág?

– Sajnos igen, és a felzárkózáshoz még keményebb és még következetesebb munkára van szükség. Hiszen ha valaki csak a kardmezőnyt megnézi, láthatja, hogy olyan nemzetek képviselői kerültek a legjobbak közé, akikről korábban nem is gondoltuk volna, és nem is álmodtunk. Elég, ha csak a koreaia­kat és a kínaiakat említem, vagy 10-15 évvel ezelőtt ki hallott kanadai kardozókról… És most ott vannak a legjobbak között.

– Mi a helyzet a többi fegyvernemnél?

– A csapatversenyek során a legjobb eredményt a férfi párbajtörőzőktől várjuk. De női párbajtőrben is jók az esélyeink, a tőrvívóknál pedig több olyan versenyzőnk is akad, aki jó eredményre képes, és húzóemberként a női csapatversenyben is dominálhat.

– Minek köszönhető a nagyarányú fejlődés a különböző nemzeteknél, legfőképp a kardozóknál! Netán magyar edzők készítik fel őket?

– Jelenleg főleg orosz mesterek oktatják a feltörekvő nemzetek kardozóit, egyetlen kivétel akad: a kínaiaknál magyar tréner a főnök Szepesi László személyében, aki nemegyszer bizonyította, hogy kiváló mester, és nem lennék meglepve, ha a kínai kardozók is betörnének a legjobbak közé.

Címkék: korrupció, korrupció

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!