A Barcelona és a Sahtar Donyeck után szerdán a Tottenham és a Schalke is bejutott a labdarúgó Bajnokok Ligájában a legjobb nyolc közé. Jövő héten csatlakozik majd hozzájuk a maradék négy csapat. Idén nemhogy az egyenes kieséses szakaszba, de sajnos a csoportkörbe se sikerült beverekednie magát a magyar bajnok Debrecennek. Ennek ellenére több hazánkfia is hétről hétre rendszeres szereplője az első számú nemzetközi kupasorozatnak. Az ő segítségükkel pillanthatunk be egy kicsit a kulisszák mögé.

  <h1>A riporter: Hajdú B. István</h1>-
  <h1>A játékvezető: Kassai Viktor</h1>-
  <h1>Az ellenőr: Vágner László (középen)</h1>-

A riporter: Hajdú B. István

- – Kép 1/3

– Ha szerencsém van, akkor egy nappal a mérkőzés előtt a helyszínre utazom, de természetesen előfordulhat, hogy a meccs napján érkezem – kezdte a sportriporter, Hajdú B. István. – A találkozó előtt mindig van egy sajtótájékoztató, ahol a két csapat vezetőedzője köteles megjelenni. A nyilatkozatok után a sajtó munkatársai megtekinthetik a csapatok edzését, legalábbis ilyenkor az első negyedóra mindig nyilvános. Persze jobbára minden csapat kocog pár kört, bemelegít és cicázik néhány percet, tehát általában túl sok érdemi információval nem szolgál a tréning. Ami engem illet, ezután a szállodámban készülök a közvetítésre, a jegyzeteimet átböngészem, a korábbi párharcokat felelevenítem, szóval a felkészülés utolsó stádiuma következik – mondta a riporter, aki azt is hozzátette:

– Hogy milyen helyről közvetíthet egy magyar kommentátor, az attól is függ, hogy hány országban tűzik műsorra a találkozót. Mindenkinek egy monitor áll a rendelkezésére, ahonnan lehet látni az élő adást és gombnyomásra megtekinthető a velünk párhuzamosan futó mérkőzés eredménye. Akár a meccs statisztikája is előhívható gombnyomásra, ami nyílván egyszerűsíti a dolgot, mert nem kell strigulákat húzogatni.

Ám nem csak a sajtópáholyban, hanem a pályán is feltűnik azért egy-egy magyar. Kassai Viktor játékvezető legutóbb az Inter–Bayern München mérkőzésen fújta a sípot. Munkáját Erős Gábor, Ring György, Fábián Mihály, Bognár Tamás és Andó-Szabó Sándor segítette Olaszországban. A jelenlegi magyar sztárbíró a tavalyi teljesítménye alapján az ötödik legjobbnak számít a világon, így nem meglepő, hogy rendszeres részvevője az első számú nemzetközi kupasorozatnak.

– Nagy különbség nincs a hazai és a nemzetközi mérkőzések között, már ami a mi felkészülésünket illeti – árulta el lapunknak Kassai Viktor. Persze az új szabály értelmében már nem négyen, hanem hatan érkezünk egy-egy meccsre, hiszen már az alapvonalakon is áll egy-egy asszisztens. Általában már a mérkőzést megelőző napon megérkezünk az adott városba, a meccsnapon pedig néhány órával a kezdés előtt a stadionban ellenőrizzük a pályát, hogy minden rendben van-e, és a találkozó előtt még sor kerül egy technikai értekezletre is. A BL-ben minden mérkőzés pontban 20:45-kor veszi kezdetét, ezért minden percre pontosan meg van koreografálva – mondta Kassai Viktor, aki szerint nincs különbség a között, hogy Wesley Sneijdernek vagy éppen Tököli Attilának fújja a sípot, persze az előbbivel nehezen értetné meg magát magyarul.

– Angolul és németül is középfokon beszélek, míg franciául sokáig tanultam, de sajnos abból nagyon sokat felejtettem. A nyelvtudás a pályán számít a legkevésbé, mert ott leginkább testbeszéddel kommunikálunk és általában azokat a szavakat használjuk, amelyeket a világon mindenki ért. A játéktéren kívüli kommunikációban nagyobb jelentősége van a nyelvtudásnak, hiszen a mérkőzés ellenőrével és a csapatvezetőkkel folyamatosan kommunikálnunk kell, illetve a mérkőzést megelőző technikai értekezleten is angolul mondjuk el a játékvezetéssel kapcsolatos instrukciókat. Persze a meccs után is vannak még kötelezettségeink. Meg kell írni a jegyzőkönyvet és az ellenőrrel is váltunk néhány szót – mesélte Kassai Viktor.

Vágner László, UEFA játékvezető-ellenőr is rendszeres részvevője a BL-fordulóknak, ő a lelátón jegyzetelve végzi el a feladatát. Legutóbb a Sahtar Donyeck–Róma mérkőzés ellenőre volt.

– Velem együtt négyen látogatjuk rendszeresen a stadionokat, hogy segítsük a játékvezetők munkáját – tájékoztat Vágner László. – A mérkőzés előtt váltok néhány szót a játékvezetői hatossal, majd felülök a lelátóra és jegyzetelek. A hármas sípszó után még jön a szóbeli értékelés a játékvezetők munkájáról, majd a szállodában megírom az UEFA-nak a részletes jelentésemet – foglalta össze Vágner a kupameccseket ellenőr szemmel.

Az igazi persze az lenne, ha a játékvezetőn, az ellenőrön, a riporteren kívül a magyar labdarúgók is főszerephez jutnának a BL-ben.

Kedden és szerdán négy párharcban lejátszották a visszavágókat a Baj­nokok Ligája nyolcaddöntőiben. Ha azt vesszük alapul, hogy a csoportmérkőzések során a kvartettjeik élén végző csapatok kivétel nélkül búcsúztatták a második helyen továbblépőket, egyelőre minden a papírforma szerint alakul. Közelebbről szemlélve viszont mind a Schalke Valencia elleni, mind a Totten­ham AC Milannal szembeni, mind a Sahtar Roma elleni továbbjutása tekinthető meglepetésnek. Nem így a Barcelonáé, az idei BL-kiírás favoritjáé.

bezso

 

BL-nyolcaddöntő visszavágók:

Barcelona–Arsenal 3-1 ö.: 4-3
Sahtar Donyeck–Roma 3-0 ö.: 6-2
Schalke–Valencia 3-1 ö.: 4-2
Tottenham–Milan 0-0 ö.: 1-0

Március 15-én, kedden:

Bayern München–Inter (0-1)
Manchester United–Marseille (0-0)

Március 16-Án, szerdán:

Chelsea–Köbenhavn (2-0)
Real Madrid–Lyon (1-1)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!