„Kinek szurkolsz a BL-döntőn?” – kérdezték a napokban többen is, majd miután meguntam, hogy a csapatok között nem tudok választani, rávágtam: „Hát Kassainak!”

A 35 éves tatabányai bíró szombaton este harmadik magyarként vezetett döntőt a legrangosabb európai kupasorozatban. Legendás elődei közül Palotai Károly 1976-ban a Bayern München–Saint-Étienne (1-0), majd 1981-ben a Liverpool–Real Madrid (1-0) fináléban fújta a sípot a Bajnokcsapatok Európa Kupájában. Palotai – aki egyedülálló módon játékosként és játékvezetőként is szerepelt a BEK-ben – karrierje során UEFA-kupa-, KEK- és Európai Szuperkupa-döntőt is vezetett, ráadásul 1974-ben ő lett a vb-döntők történetének első negyedik játékvezetője. Puhl Sándor pedig 1997-ben, mikor a sorozatot már Bajnokok Ligájának hívták, a Dortmund–Juventus (3-1) döntőn bíráskodott. A négyszer is a világ legjobbjának megválasztott Puhl eddig egyedüli magyarként világbajnoki finálét is vezethetett, az 1994-es torna tizenegyespárbaját, valamint brazil győzelmet hozó döntőjét.

Kassai Viktor minden idők legfiatalabb játékvezetője, aki BEK-, illetve BL-döntőn bíráskodott, négy évvel fiatalabban jutott el idáig, mint a cím eddigi birtokosa, az olasz Pierluigi Collina. A már most is rendkívül sikeres karrierje során vezette a 2008-as pekingi olimpia döntőjét, valamint a tavalyi dél-afrikai vb négy találkozóját, köztük a német–spanyol elődöntőt. Az idei BL-kiírásban a tegnapi már a hatodik mérkőzése volt.

Mivel Kassai Viktor munkáját Erős Gábor és Ring György, mint asszisztens, a két kapu mögött Fábián Mihály és Bognár Tamás, tartalék játékvezetőként Vad II István, míg biztonsági tartalékként Kispál Róbert segítette, a finálénak összesen hét magyar közreműködője volt. A pályán és a vonalak környékén így tulajdonképpen csak spanyolokból lehetett ennél többet látni.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!