Napjaink egyik legelismertebb játékvezetője és asszisztensei, egy világhírű zongoraművész, valamint egy világbajnok freestyle-futballista – az 1972 óta folyamatosan hiányzó magyar labdarúgó-válogatott híján ők képviselik hazánkat az Európa-bajnokságon.

  <h1>Kassai Viktor</h1>-
  <h1>György Ádám</h1>-
  <h1>Kovács Péter</h1>-

Kassai Viktor

- – Kép 1/3

Pedig ha nemzeti tizenegyünk részvétele csak fele olyan biztos lenne egy-egy torna előtt, mint Kassai Viktoré, akkor már nagyon jól állnánk. A 36 éves tatabányai játékvezető 2008-ban olimpiai döntőt, 2010-ben vb-elődöntőt, míg tavaly Bajnokok Ligája-finálét vezetett, hétfőn pedig elutazik az Európa-bajnokságra. A magyar játékvezetői csapat további tagjai Erős Gábor, Ring György, Vad II István és Bognár Tamás lesznek. „Azt csak a helyszínen, néhány nappal a rajt előtt tudjuk meg, melyik lesz az első meccs, amelyen közreműködünk. Mivel 24 csoportmeccs van és 12 játékvezető, ezért a papírforma szerint mindenki kétszer bizonyíthat. A játékvezetés pedig annyiban hasonlít magához a futballhoz, hogy aki jól teljesít a csoportmeccseken, azt semmi sem menti meg attól, hogy az egyenes kiesés szakaszban is szerepelhessen…” – nyilatkozta lapunknak Kassai Viktor. Újdonságként említette, hogy Európa-bajnokságon most alkalmaznak először alapvonalon elhelyezkedő asszisztenseket, azaz gólbírókat. Kassai szerint ez már csak „több szem többet lát” alapon is jelent egyfajta biztonságot. Az Eb tapasztalatai segíthetnek dönteni, hogy a három éve tesztelt rendszert véglegesítik-e. A játékvezető elmondta, természetesen ő is hallott arról, hogy néhányan aggódnak az esetleges rasszista nézőtéri megnyilvánulások miatt. A futballtörténelemben volt már példa arra is, hogy egy mérkőzés félbeszakadt a bekiabálások miatt. „Játékvezetőként fel kell készülni minden lehetőségre, de a magam részéről nemcsak bízom benne, hanem úgy is gondolom, hogy ilyesmi nem fogja beárnyékolni ezt a tornát” – tette hozzá.

Kassai Viktor legkorábban a pénteki nyitómeccsen fújhat sípjába, két honfitársunk viszont már a lengyel–görög találkozó előtt húsz perccel kezdődő ünnepélyes megnyitón is szerephez jut. Azt, hogy György Ádámra egyenesen főszerep vár, jól mutatja, hogy az UEFA által kiadott közlemény a fellépők közül egyedül őt említi név szerint. A 30 éves zongoraművészt röviddel azelőtt értük el, hogy elindult volna Varsóba: „Egyelőre én is nehezen tudom elképzelni, miként szól majd Chopin Vihar-etűdje a hatvanezres stadionban. A legtágasabb hely, ahol eddig játszottam a New York-i Carnegie Hall volt, ott háromezren ültek a nézőtéren. Ehhez képest most azt hallom, hogy a megnyitót várhatóan 300 millióan követik majd nyomon, ami egy művész számára maga a megvalósult álom. Óriási élmény lesz, egyben pedig csodálatos lehetőség a klasszikus zene népszerűsítésére.” A produkcióba egy ponton belép dj Karmatronic is, a magyar zongoraművész azonban Chopint eredeti formájában, nem pedig, mint mondja, „elpoposítva” játssza. György Ádámot annak idején éppen New Yorkban hallották először az UEFA illetékesei, majd egy hosszú „megfigyelés” után felkérték, hogy a varsói Nemzeti Stadionban játsszon egy külön erre az alkalomra készült zongorán. „Abban, hogy igent mondtam, a foci iránti rajongásom is szerepet játszott. Hetente háromszor-négyszer is futballozom, Budapesten és New Yorkban is van egy csapatom, de bármerre járok a világban, mindenütt megtalálom a módját, hogy játszhassak” – mesélte György Ádám, aki korábban tagja volt a magyar futsalválogatott ifjúsági keretének.

A show részeként freestyle-futballisták tartanak bemutatót, köztük lesz a sportág világbajnoka, Kovács Péter is. „Egy nemzetközi irodát kértek fel, hogy a megnyitóra szedje össze a világ 3-4 legjobb freestyle-osát, akikkel valószínűleg a VIP-páholyban fogunk trükköket bemutatni. Ha minden jól megy, akkor a torna későbbi szakaszában is tarthatok bemutatókat.

Kassai Viktorral nemrég meg is beszéltük, hogy az lenne az igazi, ha ő vezetné a döntőt, én pedig egy egészen különleges produkcióval fellépnék” – árulta el a „sarokdekázás séta közben” kategória újdonsült Guinness-rekordere.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!