A Tour de France résztvevői szombaton a legkeményebb pireneusi szakaszt teljesítették, amely után Thomas Voeckler óriási meglepetésre megőrizte előnyét az összetettben.

A hazaiak kedvence egy hete sikeres szökése után vehette fel a sárga trikót, amely a jelek szerint szárnyakat adott neki, hiszen az eddigi összes hegyre a legjobbakkal egy csoportban tekert fel. Ha az utolsó héten, az Alpokban is sikerülne élen maradnia…

Ugyanakkor nem sok jót jelent, ha a világ hírműsorait a Tour de France-on készült képek járják körbe. A doppingbotrányok az idei versenyt ugyan egy kivételtől eltekintve elkerülik, helyettük azonban itt vannak a sorozatos és sokszor súlyos bukások. A tegnapi szakaszon szerencsére ilyen nem történt. De az idei verseny történetéből emlékezetes marad: a 9. szakaszon a francia tévétársaság egyik autója nemes egyszerűséggel elütött két szökésben lévő versenyzőt, akik közül Johnny Hoogerland az út menti szögesdrótkerítésen akadt fönn. A holland, bár sebeit este 33 öltéssel varrták össze, folytatni tudta a versenyt.

Nincs már viszont a mezőnyben több korábban esélyesnek tartott kerekes. A legrosszabbul Alekszandr Vinokurov járt, aki közel 100 km/h-s sebességgel repült a fák közé, és a combcsontját törte. Az idény végi visszavonulását korábban bejelentő kazah pályafutásának ezzel alighanem vége. Alaposan rájár a rúd a címvédő Alberto Contadorra is, aki szinte valamennyi napon benne volt kisebb-nagyobb bukásokban. A spanyol egyelőre nincs formában, a jövő vasárnapi párizsi befutóig mintegy kétperces hátrányt kellene ledolgoznia legfőbb riválisaival szemben. 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!