Miközben a labdarúgás háza táján idehaza hetek óta már csak a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai – no meg az általuk előállítottak – aktívak, addig a többi csapatsportágban az ünnepekhez közeledve is rendeznek mérkőzéseket.

 
Buday Dániel a héten 50 éves Pick Szeged játékosa a Montpellier ellen küzd

Pedig, ami a női kézilabdát illeti, decemberben nem épp a bajnokikhoz szoktunk, a jelenleg is zajló világbajnokságból azonban idehaza – kis túlzással – csak a legjobb légiósaikat nélkülözni kénytelen győriek vesznek észre valamit. Félteni persze így sem kell Görbiczéket, akik kulcsembereik nélkül is nyolc góllal győztek a tabellán harmadik Vác otthonában. A címvédő győriek már-már nyomasztó fölényéről sokat elárul, hogy ez volt az idei második legszorosabb győzelmük – Veszprémben héttel nyertek. A rájátszásban a Győr, a Ferencváros és a Vác minden bizonnyal ott lesz, de a válogatott klasszisai sorát elveszítő Debrecen visszaesésével kiadónak tűnik a negyedik hely, amelyre a Siófok, az Érd és a Veszprém pályázik legjobb eséllyel.

Örömteli, hogy a februárban folytatódó nemzetközi kupákban még mind a hat magyar együttes talpon van. A férfiaknál már nem ilyen rózsás a helyzet, a BL-ben a Szegedre ma 17 órakor, Montpellier-ben vár sorsdöntő összecsapás. Skaliczki László együttesétől, már az is óriási bravúr volt, hogy egy hónapja, hazai pályán legyőzte a világ legjobbjának tartott Nikola Karabaticcsal felálló francia bajnokot, az újabb sikerhez, valamint a csoportból való továbbjutáshoz pedig már kisebb csoda kellene. Kiválóan állja viszont a sarat a BL másik halálcsoportjában a Veszprém, amelynek minden esélye megvan, hogy az Atletico Madrid mögött második helyen jusson a nyolcaddöntőbe. A két magyar sztárcsapat bajnoki csúcsrangadóját október végén meglepetésre a szegediek nyerték, akik viszont tíz nappal később Tatabányán szaladtak bele egy arcpirító vereségbe. Veretlen csapat tehát már nincs, az alapszakasz-elsőségről pedig minden bizonnyal a március eleji, veszprémi derbi dönt majd. Az, hogy a többiek csak a harmadik helyért küzdenek, már megszokott, azonban ebbe a versenybe idén egy új szereplő, a nyáron többek között Katzirz Dáviddal erősítő Csurgó is beszállt. Az 5 ezer lakosú Somogy megyei kisváros gárdájának a folytatásban a Tatabányával és a Balatonfüreddel kell megküzdenie dobogós helyezése megtartásáért.

Közkeletű kifejezéssel élve, a „látványsportágakban” az utóbbi években jóval több babér termett a nyugat-magyarországi kluboknak, mint keleti, vagy fővárosi riválisaiknak. Ez alól kivételt jelent a férfi vízilabda, ahol a Szeged, az Eger, a Szolnok, a Vasas és a Honvéd pályázik a dobogós helyekre. A bajnokság éppen fél távnál tart, a tabellát pedig az egyedüliként veretlen, novemberben a Magyar Kupát is bezsebelő Szeged vezeti. A legjobbaknak közben lassan kezdhet elegük lenni egymásból, a Vasas, a Szeged és az Eger ugyanis a Bajnokok Ligájában is egy csoportban szerepel, ráadásul a címvédő Partizan Belgrád társaságában. Ha már a sorsolásnál nem volt szerencséjük a mieinknek, legalább próbálják a lehető legjobbat kihozni a helyzetből: két körrel a vége előtt a kiesést jelentő harmadik helyen tartják a szerbeket.

Kosárlabdában egyelőre mindkét nemnél a nyugatiak dominálnak. A nőknél ebben nincs is semmi meglepő, a Pécs az anyagi gondok ellenére is ott van a dobogón, az aranyérem pedig alighanem az Euroligában szereplő Sopron és Győr „megyei ügye” lesz. A férfiaknál a címvédő Szolnok az Eurochallenge Kupában nagyszerűen szerepel, januárban a második csoportkörben folytathatja, a bajnokságban viszont három váratlan vereséget is szenvedett, így, bár még csak most következnek a rangadók, jelenleg az Albacomp–Körmend–Szombat­hely trió mögött leszorul a dobogóról.

Jégkorongban már némiképp bonyolultabb a kelet-nyugat kérdést megítélni, a hazai klubok ugyanis immár negyedik éve a magyar–román közös ligában vesznek részt, amelyet az alapszakasz végéhez közeledve az erdélyi Csíkszereda vezet. Az Alba Volán itt persze csak a fiókcsapatát indítja, a legjobbak pedig 2006 óta az osztrák központú, de szlovén, horvát és cseh csapatokkal is tűzdelt EBEL-ben vesznek részt. Ez a fehérváriak eddigi legjobb szezonja, jelenleg a rájátszást érő hatodik helyen állnak, karnyújtásnyira a play-off első körében pályaelőnnyel kecsegtető negyedik pozíciótól.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!