Bajnokavatások, távozó játékosok és edzők, spanyol utódok. Nagyjából így foglalható össze mindaz, ami a héten a magyar kézilabdázás háza táján történt. Szombaton a férfi bajnoki finálé mindent eldöntő mérkőzésén a Veszprém és a Szeged egy félidőn át fej fej mellett haladt, majd a veszprémiek egy 10-0-s rohammal eldöntötték az aranyérem sorsát.

A vége 29-21 lett, így a Veszprém 2-1-es összesítéssel megszerezte a klub történetének 20. bajnoki címét. A találkozó utolsó gólját hétméteresből az a Marko Vujin szerezte, aki ezzel el is köszönt a veszprémi közönségtől, hiszen jövőre azt a német Kielt erősíti majd, amellyel már 2010 októberében aláírta szerződését. A tegnapi találkozón ült utoljára a bakonyiak kispadján Mocsai Lajos, aki öt év alatt ötször lett bajnok az együttessel. Mocsai mostantól a férfi válogatottra koncentrál, a klubnál pedig a spanyol Antonio Carlos Ortega lesz az utódja. A játékosként a Barcelonával minden létező trófeát begyűjtő Ortega korábban a spanyol élvonalbeli Antequera vezetőedzője volt.

Teljesen hasonló forgatókönyv játszódik le a Győr női csapatánál. A héten lezárta tizenöt éves felnőtt pályafutását Pálinger Katalin, aki maga tett arról, hogy a szerdai, Ferencváros elleni legyen karrierje utolsó meccse. A 251-szeres válogatott kapus egygólos vezetésnél időntúli hetest védett, amellyel a Győr a Népligetben is legyőzte a Fradit, így 2-0-s összesítéssel megszerezte a bajnoki címet. Az ünneplése után – az előzetes megállapodásoknak megfelelően – búcsút intett a klubnak a norvég tréner, Karl-Erik Böhn, aki szintén főállású szövetségi kapitányként folytatja. Sajtóhírek szerint az ő helyére is spanyol szakember, a legutóbb az Itxako Navarrát irányító Ambros Martín érkezik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!