A tétel, hogy mindenkinek jár egy második esély, Kiss Balázsra is érvényes, aki a 25. magyar birkózó-világbajnoki cím birtokosa, és egy évvel ezelőtt doppingolás miatt eltiltották. A büntetés a NOB-szabályzat értelmében azt jelentette, hogy aki hat hónapnál többet kap, az nem vehet részt a soron következő olimpián. Balázs azonban most egy második esélyhez jutott, mert a Nemzetközi Sportdöntőbíróság ezt a NOB-szabályt törölte. Balázs esetében kiderült, hogy egy táplálék­kiegészítővel jutott a szervezetébe a tiltott anyag.

– Nehéz éve volt…

– Elképzelheti, szörnyű volt, mert nem éreztem magam vétkesnek. Azóta a közelébe sem megyek a táplálékkiegészítőknek. Egyébként munkával telt az elmúlt egy év, rengeteget edzettem, és nagyon figyeltem az erőnlétemre és a súlyomra is, nehogy nagyon elszaladjak a 96 kilós kategóriahatártól.

– Az idén tért vissza és nem valami fényesen sikerült az újrakezdés.

– Valóban. Pár nappal az Európa-bajnokság előtt kaptam vissza a versenyzési jogomat. Jól fel voltam készülve, aztán egy szerencsétlen akció során súlyos bordasérülést szenvedtem. Heteket kellett kihagynom, és csak ezután folytathattam a felkészülést a vb-re.

– A vb sem jött össze.

– Szomorú vagyok, mert Törökországban szerettem volna megvédeni a 2009-ben szerzett világbajnoki címemet, ám a sors egy török birkózó személyében közbeszólt. Én voltam az aktívabb, szinte minden szakember így látta, nem is beszélve arról, hogy a második menetben „táplálékkiegészítő” voltam a török versenyző számára, aki egy összeakaszkodásnál úgy beleharapott az arcomra, hogy a fognyoma is látszott. Ezt mindenki észrevette, kivéve a bírót, mert a hazai közönség előtt egy török nem veszíthet. Nem is veszített, mert az akció nélküli meccsen őt hozták ki győztesnek.

– És London?

– Most az a legfontosabb, hogy sikerüljön megszereznem az olimpiai kvótát. Erre három lehetőségem nyílik jövőre. Bízom abban, hogy 30 évesen odaérhetek a csúcs közelébe, mert aki egyszer megkóstolta a siker ízét, nem szívesen mond le az efféle „táplálékkiegészítőről”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!