Elmarad az idei NBA-szezon? A mondat végén egyelőre kérdőjel van, bár sokak szerint az érintettek már pontot tettek az ügyre. A kollektív szerződésekről szóló, hónapok óta tartó viták során az NBA-játékosokat tömörítő szervezet a héten visszautasította a klubtulajdonosok utolsónak beharangozott ajánlatát is.

 
Elmarad az idei NBA-szezon?

Ezzel egyelőre az vált biztossá, hogy december 15-ig nem rendeznek mérkőzéseket az észak-amerikai profi kosárlabdaligában. Ráadásul a hírek szerint a tárgyalófelek legutóbbi találkozója mindössze húsz percig tartott, és nem is született döntés a további menetrenddel kapcsolatban.

Az alku központjában, nem meglepő, a liga mintegy 4,3 milliárd dolláros bevétele áll. A korábbi megállapodás szerint ennek 57 százaléka a játékosokat, a fennmaradó 43 százalék pedig a tulajdonosokat illeti, akik előző szezonbeli veszteségeik miatt 50:50-re kívánták változtatni az arányt. A tét hatalmas, hiszen az új szerződések, ha egyszer megköttetnek, tíz évre szólnak majd. Az egyeztetések során a játékosok hajlandóak lettek volna 52 százalékra levinni saját részesedésüket, ám a tulajdonosok ragaszkodtak a „fifty-fifty” felosztáshoz. Sok jóra tehát nincs kilátás, a játékosok így Európa, vagy a Távol-Kelet felé vehetik az irányt, a klubtulajdonosok pedig, ha később ki is harcolják, amit akarnak, a huzavonák miatt a jövőben már csak egy jókora presztízs- és értékcsökkenést szenvedett liga bevételeinek 50 százalékán osztozhatnak. A legrosszabbul persze a harmadik fél, a nézők járnak. Nem elég, hogy nem ültek ott a tárgyalóasztalnál, de a jelek szerint, akik ott voltak, azok is megfeledkeztek róluk. Pedig abban a bizonyos négymilliárd dolláros bevételben nem kis szerepük van.

Az NBA-ben eddig egyetlenegyszer, az 1998/99-es idényben maradtak el mérkőzések hasonló okokból. A feleknek akkor január 6-án sikerült megállapodniuk, a bajnokság pedig egy hónappal később rajtolhatott el. Az eredetileg tervezett 82 alapszakasz meccsből így mindössze 50-et tudtak lejátszani. A jégkorongozóknál pedig már a komplett szezon törlésére is volt példa, méghozzá a 2004/05-ös idényben. Akkor a munka nélkül maradó NHL-játékosok egy része Európában kötött ki, a világbajnok, később Stanley-kupa-győztes Rob Niedermayer és unokatestvére, Jason Strudwick például a Ferencváros együttesében.

A 2006-ban a Miamival NBA-bajnok Dwyane Wade a liga hivatalos honlapja szerint épp a napokban kérte meg ügynökét, derítse fel, milyen lehetőségei vannak Európában. Esetleg körülnézhetne Magyarországon is…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!