A magyar férfi kosárlabda-válogatott – némi balszerencsével – csoportja utolsó helyén zárta a tavaly nyári Európa-bajnoki selejtezőket, azonban még így is kivívhatja az augusztus 31-én rajtoló kontinenstornán való részvételt.

Mindez annak köszönhető, hogy az európai szövetség tavaly úgy döntött, 16 helyett 24 csapat vehet részt a Litvániában sorra kerülő Eb-n. A két kiadó helyért a mieink a következő hetekben egy háromcsapatos, oda-visszavágós pótselejtező-tornán küzdhetnek meg a finnekkel és a portugálokkal.

Ahogy azt Mészáros Lajos szakmai igazgató lapunknak elmondta, a júliust Bükfürdőn töltötte a válogatott, azonban korántsem azért keresték fel a várost, amiért ezekben a hetekben a legtöbben: „Nagyon kemény hetek vannak a hátunk mögött, az edzőtábor és az öt felkészülési mérkőzés során jelentős terhelést kaptak a fiúk. Az utolsó meccsen már mutatkoztak a fáradtság jelei, ezért augusztus első hetét, immár Szolnokon, többnyire finomhangolással töltöttük, hogy a játékosok minél frissebbek legyenek a portugálok elleni, keddi összecsapásra”. Ez az első, idegenbeli találkozó akár rögvest sorsdöntő is lehet. „Egy ilyen rövid sorozatban óriási értéke van egy vendégként aratott sikernek, ráadásul a győztes kezdés nagy lökést adhatna a folytatásra is. Szükségünk is lenne rá, mert a sorsolás nem nekünk kedvezett, az utolsó mérkőzést ugyanis a finnek és a portugálok játsszák egymás ellen. Éppen ezért minél előbb a saját kezünkbe kell venni a sorsunkat, nem szabad hagyni, hogy az ellenfelek a végén úgy taktikázhassanak, hogy minket kiejtsenek” – nyilatkozta a szakmai igazgató.

Tétmérkőzésen most mutatkozhat be a válogatottban Obie Trotter, aki júniusban tette le az állampolgársági esküt. Honosítását Mészáros Lajos is támogatta: „Obie tudásához nem fér kétség, azt számtalanszor bizonyította a Szolnok gárdájában. Ez azonban önmagában nem elég, az emberi tényezőket is figyelembe kellett venni. Egy nagyon jó embert ismertem meg benne, aki kész alárendelni magát a csapatérdeknek, ami nem mindegyik Magyarországon megforduló légiósról mondható el. Ha kell, kiszolgálóként jeleskedik, ám ha arra van szükség, el is tudja dönteni a meccseket”. Rajta kívül még négyen vannak a 14 fős keretben a bajnok és kupagyőztes Szolnokból, köztük az Euroligát is megjárt Báder Márton. A center kisebb sérüléssel bajlódik, de alighanem már kedden vállalni tudja a játékot. Rajtuk kívül kulcsszerep várhat a San Antonio Spurs által draftolt, a következő idényben a spanyol élvonalbeli Manresát erősítő Hanga Ádámra, illetve a már 2007 óta Spanyolországban légióskodó Lóránt Péterre.

Az augusztus legvégén kezdődő Eb csoportbeosztása már elkészült, így már ismert, hogy mely ellenfelek várnának a magyar válogatottra, ha első, illetve ha második helyen lépne tovább a pótselejtezőből. Egyik csoport se leányálom, de a „C” jelű, amelyben a görög, horvát, montenegrói, macedón és bosnyák csapatok találhatók talán jobban feküdne nekünk, mint a spanyol, litván, török, brit, lengyel ötös. Ehhez meg kellene előzni mindkét mostani riválisunkat. Mészáros Lajos szerint a lényeg azonban az, hogy éljünk ezzel a nem várt eséllyel, és 12 év után kerüljünk vissza az európai kosárlabdázás térképére!

 

Élvonalból epizódszereplõ

Férfi válogatottunk a sportág legnagyobb sikerét elérve 1955-ben megnyerte a hazai rendezésű Európa-bajnokságot. Az aranyéremről döntő magyar–szovjet összecsapást 40 ezer néző előtt játszották a Népstadionban felállított kosárpályán. Ezt követően 1969-ig állandó szereplője volt az együttes a kontinenstornáknak, majd 30 éves szünet következett, amelyet 1999-ben a máig utolsó Eb-részvétel szakított meg. Utóbbi csapatot, akkor még szövetségi kapitányként, szintén Mészáros Lajos irányította.

Címkék: korrupció

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!