Aki futballklubot szeretne alapítani ebben az évben, még tavasszal intézze el a papírmunkát, mert a nyári átigazolási piac hemzseg majd az „ingyen” megszerezhető sztároktól. Arra azért nem árt felkészülni, hogy az öregedő klasszisok nem engednek csúcsfizetésükből…

 
Gera-gólöröm

A harmincegy éves Gera Zoltánnal nem hosszabbított szerződést a Fulham, de elengedni sem akarták őt januárban. Gera panaszkodik, mert alig játszhat, edzője ígéretei ellenére. Rajta kívül még Bogdán Ádám (Bolton) igazolhat el ingyen a nyáron. Angliában az MU háza táján várható idén a legalaposabb nagytakarítás: akár tíz focista is távozhat (Scholes, Giggs, Owen) – többségük szabadon. De a friss Puskás-díjas Hamit Altintop, vagy a 2008-as Eb egyik legjobbja, Marcos Senna is ingyen írhat alá más csapathoz néhány hónap múlva.

Tizenhat éve vezették be a profi labdarúgásban a Bosman-szabályt, amely szerint – ahogy az Európai Unió Bírósága megfogalmazta –: ha egy játékosnak lejárt a szerződése, játékjogáért klubja nem kérhet pénzt. Azaz: a focista szabadon igazolható lesz. A belga Jean-Marc Bosman az RFC Liége-től igazolt volna a Dunkerque-be, de csapata olyan magasra verte fel az árát, hogy végül nem jött össze az üzlet. Ekkor fordult a bírósághoz.

2010 legnagyobb ingyenfogása Joe Cole (Liverpool) volt, akivel korábbi klubja, a Chelsea nem akart hosszabbítani, miután teljesíthetetlennek tartották anyagi igényeit. Két évvel korábban a kétszeres aranylabdás brazil Ronaldo tért vissza ingyen hazájába, a Corinthiansba, de volt idő, hogy Beckha­mért, Figóért, Ballackért sem kértek pénzt.

A goal.com listájából válogattunk a négy európai topliga ingyen elvihető sztárjai közül:

Anglia: William Gallas (Tottenham), Manuel Al­­munia (Arsenal), Jose Bosingwa (Chelsea), Patrick Vieira (Manchester City), Paul Scholes, Edwin van der Sar, Gary Neville, Ryan Giggs, Owen Hargreaves, Michael Owen (Manchester United). Owen az MU-hoz is ingyen érkezett, Gera Zoltán (Fullham)

Spanyolország: Thiago Alcantara (Barcelona), Walter Pandiani (Osasuna), Mahamadou Diarra (Real Madrid), Marcos Senna (Villareal)

Olaszország: Alessandro Nesta, Andrea Pirlo, Filippo Inzaghi, Clarence Seedorf (AC Milan), Alessandro Del Piero (Juventus), Hernan Crespo (Parma)

Németország: Miroslav Klose, Hamit Altintop (Bayern München), Ze Roberto, Ruud van Nistel­rooy, Piotr Trochowski (Hamburg), Ivan Rakitic (Schalke), Torsten Frings (Werder Bremen)

Á.D.

 

Ha nekem is lehetne egy csapatom...:

Van der Sar – Bosingwa, Nesta, Gallas, Frings – Senna, Zé Roberto – Pirlo – Crespo, del Piero, Van Nistelrooy

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!