Egy hete tart Németországban a hatodik női labdarúgó-világbajnokság, amely a szakértők szerint újabb fontos mérföldkő lehet a szakág elismertségében. Az első női vb-t 60 évvel a férfiaké után, 1991-ben rendezték, az azóta eltelt húsz évet pedig a dinamikus fejlődés jellemezte.

  <h1>A németek felkészültek: a címvédők a Playboyban is jeleskedtek</h1>-
  <h1>Japán–mexikói csata</h1>-

A németek felkészültek: a címvédők a Playboyban is jeleskedtek

- – Kép 1/2

Mára körülbelül 40 millió igazolt női labdarúgót tartanak számon. Ennek ellenére egyelőre a női futballt népszerűségét, valamint a benne rejlő üzleti lehetőségeket tekintve is nehéz összehasonlítani a férfiak versengésével. Ami azonban biztos, a német közönség nagyszerű partner abban, hogy a hölgyek kitörjenek a „kistestvér” szerepből. A kilenc városban rendezett torna mérkőzéseire már elővételben elkelt a jegyek közel 90%-a, a hivatalos nyitómeccset, a házigazdák Kanada elleni összecsapását pedig a berlini Olimpiai Stadionban több mint 73 ezer szurkoló látta. A németek lelkesedése nem véletlen, ugyanis 2003-ban és 2007-ban is ők nyertek, így természetesen hazai pályán is a legnagyobb esélyeseknek számítanak. Újabb diadaluk történelmi tett lenne, három egymást követő világbajnokságon ugyanis még sem férfi, sem női válogatott nem tudott aranyérmet szerezni. Legfőbb riválisuk a szakág fejlődésének motorja, az Egyesült Államok lehet. A tengerentúlon a női labdarúgás hatalmas, több százezres bázisát az egyetemek jelentik, ahol a legnépszerűbb sportágakhoz hasonló rendszerben képzik a játékosokat. Az USA eddig mind az 5 világbajnokságot érmes pozícióban zárta – 2 arany mellett 3 bronzzal büszkélkedhet –, így nem véletlen, hogy a világranglistát is ők vezetik. Ha futball, nem szabad megfeledkezni a brazilokról sem, soraikban az elmúlt öt évben egyaránt a világ legjobbjának választott Martával.

Az eddig lejátszott találkozók meglehetősen kevés gólt, ám annál nagyobb küzdelmet hoztak. A papírforma ugyan szinte kivétel nélkül érvényesült, az esélyesebb együttesek azonban többször is megszenvedtek a kicsikkel. Aki látta, aligha felejti el az egyenlítő-guineaiak hősies küzdelmét, a győzelmet végül a 84. percben kiharcoló, 1995-ös világbajnok norvégok ellen. Az egy csapásra a semleges szurkolók kedvencévé váló közép-afrikai állam egyébként a maga mintegy 600 ezer lakosával a valaha volt legkisebb népességű ország, amely kijutott a FIFA valamely világversenyére.

A női világbajnokság sajnos még egy szempontból hasonlít a férfiakéhoz, méghozzá, hogy a pályán magyarokat legfeljebb játékvezetői mezben láthatunk. A világranglista 30. helyén álló magyar női válogatott ugyan rendre erőn felül teljesít, ám az Európának járó öt hely valamelyi­két eddig egyszer sem sikerült elcsípnie. Tagja viszont a bírók csapatának a 2007-es vb bronzmeccsét vezető Gaál Gyöngyi, aki az Egyesült Államok–Észak-Korea mérkőzés negyedik játékvezetőjeként mutatkozott be a tornán.

A négy darab négyfős csoportban szerdán zárulnak a küzdelmek, az egyenes kieséses szakasz pedig jövő hétvégén kezdődik. A finálét július 17-én, Frankfurtban rendezik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!