„Ez most már tényleg a kiscsapatok idénye” – szólt egy internetes hozzászólás a Manchester City legutóbbi, Newcastle elleni győzelme után, amellyel Roberto Mancini alakulata karnyújtásnyira került a Premier League bajnoki címétől. A kissé rosszmájú kommentelő a többi „kiscsapat” alatt a topligák idei bajno­kait, azaz a Dortmundot, a Real Madridot és a Juventust értette.

Ugyan a kijelentés több mint túlzó és vélhetően a kedvenc klubok kudarca miatti csalódottságból táplálkozik, az azért tény, hogy ha a City ma révbe ér, akkor Európa négy legerősebb bajnokságában sehol sem azt koronázzák meg, akinek a szezon előtt erre a legtöbb esélyt adták a fogadóirodák és a szakértők (a favoritok épp az ezüstérmesek, azaz a Bayern München, a Barcelona, a Milan és az MU voltak).

A Manchester City a városi rivális Uniteddel azonos pontszámmal (86) áll, gólaránya pedig nyolccal jobb. Ekkora különbséget képtelenség ledolgozni egy forduló alatt, vagyis ha az egységesen 16 órakor kezdődő utolsó fordulóban a City hazai pályán legyőzi a Queens Park Rangerst, 1937 és 1968 után megszerzi a klub történetének harmadik bajnoki címét.

Nagy harc lesz a Bajnokok Ligája-indulást érő helyekért: a 67 ponttal harmadik Arsenal a WBA, a 66 pontos Tottenham a Fulham, a 65-nél járó Newcastle pedig az Everton ellen játszik. Amelyik klub végül negyedikként zár, nagyon fog szurkolni a jövő szombati BL-döntőn a Bayernnek, a Chelsea ugyanis győzelme esetén a negyedik helyen végző angol klubtól veszi el az indulási jogot.

Bár az olasz és spanyol ligákban az aranyérem már korábban eldőlt, némi motivációt így is találhatnak az éllovasok erre a hétvégére. A Juventus a kontinens rangosabb bajnokságait nézve egyedüliként veretlen (22 győzelem, 15 döntetlen) és ettől a címtől már csak az Atalanta foszthatja meg ma 15 órától. A Serie A-ban utoljára az 1991/92-es idényben avattak veretlen bajnokot, méghozzá a Fabio Capello által irányított, holland tulipánokkal, azaz van Bastennel, Gullittal és Rijkaarddal fémjelzett Milant.

A 97 pontos Real Madrid pedig a 20 órakor kezdődő, Mallorca elleni meccsen célba veheti a 100-as álomhatárt, amelyet korábban még egyetlen klub sem ért el (a rekordot két éve a Barcelona tartja, 99-cel). A spanyol gólrekord már így is megvan a királyiaknak, 37 kör alatt 117-szer találtak az ellenfelek kapujába. Az Aston Villa Európa-csúcsa viszont nincs veszélyben (1930/31: 128 gól).

Ha valakire mégis igaz a kiscsapat jelző, az az ötödik topligaként emlegetett francia első osztály listavezetője, a Montpellier, amely két körrel a vége előtt 3 ponttal vezet a Paris Saint-Germain előtt. A város kézilabda csapata már régóta a világ élvonalába tartozik, ám labdarúgásban egy 1988-as 3. hely az együttes legjobbja. Ha a gárda „túléli” a vasárnapi Lille elleni rangadót is, alighanem az év szenzációját szolgáltatva megnyeri a Ligue 1 idei kiírását. A Montpellier neve amúgy a magyar szurkolóknak is ismerően csenghet: a csapatot két évvel ezelőtt a Győr büntetőkkel kiejtette az Európa Liga selejtezőjéből…

 

A Juventus 30. bajnoki címét szerezte meg a pályán, ám a bundabotrány miatt kettőt elvettek a csapattól. Ennek azért van jelentősége, mert a mezekre tíz bajnoki címenként egy-egy csillag kerülhet fel. A szövetség már most figyelmeztette a torinóiakat, hogy provokációnak tekinti, ha jövőre három csillaggal a dresszükön vágnak neki az idénynek, a hírek szerint azonban a klubnál mégis erre készülnek. Korábban a Dynamo Berlin csapatának volt hasonló mizériája. Mikor 2004-ben a Bundesligában is bevezették a csillagokat, a Dynamo szeretett volna felvarrni hármat tíz kelet-német bajnoki címéért cserébe (Németországban 3 címért egy, 5 címért kettő, 10-ért pedig már 3 csillag jár). Bár a Német Labdarúgó Szövetség hivatalosan nem ismerte el az NDK bajnokságait, kompromisszumos megoldásként egy csillagot kaphatott a klub – amely trükkösen a 10-es számot írta annak belsejére.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!