Turner – Duxbury, McGrath, Moran, Albiston – Hogg, Blackmore, Moses, Peter Barnes (Jesper Olsen) – Davenport, Stapleton. Mikor és melyik csapat játszott ebben az összeállításban, s mit ért el az aznapi mérkőzésen?

  <h1>Az elsô nemzetközi trófea: az 1991-es KEK-serleggel, valamint a nagy előddel, Sir Matt Busbyval. Az ugyancsak skót Busby 1945 és 1969 között irányította a Vörös Ördögöket, rekordját Ferguson idén adta át a múltnak 
</h1>-
  <h1>A legemlékezetesebb siker a drámai 1999-es Bajnokok Ligája-döntő (MU-Bayern München 2-1)</h1>-

Az elsô nemzetközi trófea: az 1991-es KEK-serleggel, valamint a nagy előddel, Sir Matt Busbyval. Az ugyancsak skót Busby 1945 és 1969 között irányította a Vörös Ördögöket, rekordját Ferguson idén adta át a múltnak

- – Kép 1/2

Ne szégyelljék, ha nem tudják. (És legyen rá büszke, aki kapásból vágja!) A Manchester United vesztett ebben az összetételben az Oxford ellen (0-2) 1986. november 8-án. Akkor mutatkozott be az együttes új edzője, bizonyos Alex Ferguson. Ennek immár negyedszázada, ám az MU trénere ma is ugyanaz az ember. Csak már Sir Alexnek hívják.

Senki nem hitte volna, hogy huszonöt eszten­deig a United szakvezetője marad. Első négy évadában – egy ezüstérem mellett – kétszer a tizenegyedik, egyszer a tizenharmadik hellyel kellett beérnie. Nyolcvankilenc decemberében már mindenki arról beszélt Angliában, hogy „a skót megbukott”, az edzőt mégsem menesztették, és a következő év májusában a bajnokságban ibolya szerényen szereplő MU (amely akkor volt tizenharmadik) elhódította az FA Kupát.

Ez hozta a fordulatot, mert utóbb kiderült, hogy a Crystal Palace elleni, megismételt döntőn elért 1-0 (az első meccs 3-3-mal zárult) nem csupán egy trófeával ajándékozta meg a manchesterieket. Az 1985-ös Heysel-tragédia miatt a nemzetközi tornákról öt évre kitiltott angol klubcsapatok visszatérhettek az európai porondra, az FA Kupa-győztes United elindulhatott a KEK-ben, és a Barcelonával vívott döntőben (2-1) el is vitte a serleget.

Ez történt 1991 tavaszán, majd két évvel később a Ferguson-éra első bajnoki címe is megszületett. Az Old Traffordon akkoriban 33 898-as átlagnézőszámot jegyeztek; a 2010/2011-es évadban 73 870 volt ugyanez – illetve, dehogyis ugyanez – az adat. A további összesítés pedig: 12 bajnoki elsőség, 5 FA Kupa-, 4 Liga Kupa-, 2 Bajnokok Ligája-, 2 klub Világkupa- (klub-vb-), valamint egy-egy KEK- és európai Szuper Kupa-diadal: hű, mennyi nagy szám!

Csak azt ne higgyék, hogy az MU-t eddig 1410 meccsen irányító Ferguson világelső a csodálatos negyedszázaddal. Willy Maley negyvenhárom éven át, 1897-től 1940-ig dirigálta a Celticet, Bill Struth pedig harmincnégy esztendeig, 1920-tól 1954-ig ült a játékos Fergusont 1967-ben 65 ezer fontért szerződtető másik glasgow-i klub, a Rangers kispadján. (A róla készült festmény ma is az Ibrox Park dísze.) De még ez is smafu Guy Roux „mutatványához” képest: a francia tréner 1961-től 2005-ig vezényelte az Auxerre csapatát. Jó, nem olyan sikerrel, mint Ferguson a Manchester Unitedet. De nemhogy ugyanolyan állhatatosan: még nála is kitartóbban.

Azért Sir Alex huszonöt esztendeje is káprázatos teljesítmény. Hogy mást ne mondjak, azóta menedzser Manchesterben, amióta a magyar válogatott hiányzik a világbajnokságokról. Mi csak tudjuk, milyen hosszú idő az… Ehhez képest semmiség, hogy hét éven át nem nyilatkozott a BBC-nek, az viszont nem akármi, hogy a múlt év decemberében megdöntötte a nagy Matt Busby manchesteri rekordját. (Az 1958-as légi szerencsétlenséget is túlélő szakvezető huszonnégy évig irányította az MU-t.) Hozzá hasonlóan legendás elődjét már 1999-ben befogta, elvégre a United Busbyval hódította el először – 1968-ban –, és Fergusonnal másodszor a kontinens legértékesebb trófeáját. Majd – negyven évvel az első manchesteri BEK-diadal után – harmadszor is az MU lett Európa legjobbja, azaz Ferguson–Busby 2-1.

Hogy a huszonöt év alatt ki mindenki fordult meg az Old Trafford stadionban (értsd: játékos, mert az edző, ugye, nem változott), arról köteteket lehetne írni. A Daily Telegraph „rövidített”: összeállította a Ferguson-korszak legkiválóbb tizenegyét. Az angol napilap szerint ez így fest:

Schmeichel – Gary Neville, Ferdinand, Stam, Irwin – Scholes, Keane, Bryan Robson, Giggs – Cristiano Ronaldo, Cantona.

Beckham vagy Rooney be sem fért…

Ami biztos: az 1986-os Manchester United és a klub későbbi sikercsapatai közti különbséget még maga Ferguson sem tudná zongorázni, noha szabadidejében szívesen játszik a billentyűkön. Hamarosan pedig neki muzsikálják vagy éneklik: Happy birthday to you! Az MU „örökös” trénere december 31-én tölti be a hetvenet. Az óesztendőt búcsúztató buli fel sem tűnik majd neki, elvégre Manchesterben már évtizedek óta – januártól decemberig – pezsgőt bontanak és konfettit szórnak „Szilveszter lovag” tiszteletére…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!