A Magyarországon is egyre inkább hódító amerikai futball csúcsbajnokságának, az NFL-nek szeptember óta zajló szezonja a hajrájához érkezett: az alapszakasz 264 meccsének lejátszása után következik a két, egyformán 16 csapatos konferencia, az NFC és az AFC döntője.

 

A Nemzeti főcsoport döntőjét a Chicago Bears és a Green Bay Packers vívja, két olyan gárda, amelynek első összecsapását éppenséggel nyolc évtizede, még 1921-ben(!) rendezték meg, hogy aztán napjainkig – sportági csúcsként – összesen 181-szer találkozzanak a felek egymással. A 182. meccsükre ma, magyar idő szerint este 9 órától kerül sor a chicagói Soldier Fielden, s a tétje nem mindennapi: a győztes játszhat a február 6-i, dallasi NFL-döntőben a másik, az Amerikai főcsoport fináléjának nyertesével a Super Bowlért, a profi liga legjobbját megillető trófeáért.

A bajnoki alapszakaszt követően a Chicago és a Green Bay is remekelt a rájátszásban, az eléjük kerülő alakulatok mindegyikét legyűrve. Előbbi az NFC döntőjébe jutásért például a szezon egyik meglepetéscsapatát, a – címvédő New Orleans Saintset is kiejtő – Seattle Sea­hawksot verte (35-24), míg az utóbbi a másik főcsoport-elődöntőben a rájátszásba az alapetap legjobb mérlegével (13 győzelem, 3 vereség) érkező Atlanta Falconst páholta el alaposan (48-21). Hogy mire mennek egymással a győztesek az esti ütközetben, megjósolhatatlan, ami viszont bátran megjövendölhető: a sportágat idehaza is egyre többen kedvelőknek csemege lesz a javából a mérkőzés a Sport Tv élő adásában. Annyit már tudni, hogy chicagói győzelem esetén elnöki vendége lesz az NFL döntőjének, mert hogy Obama elnök chicagói és nagy futballrajongó. Már jelezte, ha kedvencei a fináléba jutnak, akkor a helyszínen kíván szurkolni nekik.

A másik ágon az AFC fináléjába a végső sikerre is képesnek ítélt Pittsburgh Steelers, illetve az idény afféle nagy felfedezettjének számító, jóllehet eleinte nem sokra taksált gárdája, a New York Jets verekedte be magát. A Pittsburgh a liga egyik leghatékonyabban játszó gárdájának, a Baltimore Ravensnek parancsolt megálljt (31-24). A New York-i „légierősek” az elődöntőből az előzetesen szintén a fő favoritok között emlegetett – amellett az NFL egyetlen magyarjával, az erdélyi gyökerű Meskó Zoltánnal felálló –, az alapszakaszt 14/2-es, elképesztően jó mérleggel záró New England Patriotsot legyőzve (28-21) jutottak tovább.

A Steelers–Jets meccs már holnap hajnalra csúszik át (kezdés: 0:30), s bár a szakemberek zöme inkább az „acélosabb” házigazdának ad nagyobb esélyt a Heinz Fielden, jogosak ama intelmek, hogy azért jó lesz vigyázni azzal a Jetsszel, amely korábban a tavalyi döntős Indianapolis Colts menetelésének vetett véget – vendégként!

Babérok dolgában amúgy a négyek közül az 1933-ban alapított Pittsburgh Steelers áll a legjobban, amennyiben eddig hatszor nyert már Super Bowlt, az 1921 óta létező Green Bay Packers háromszor végzett az élen, míg a kvartett „aggastyánja”, az 1920-ban született Chicago Bears, és a legfiatalabb, az alig 51 esztendeje működő New York Jets is egyszer-egyszer tudott eddig NFL-bajnok lenni.

Hétfő kora reggeltől viszont már csak két csapat bizakodhat benne, hogy idén – a 45. Super Bowl megnyerésével – eggyel növelheti elsőségei számát.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!