Péntek délután 107-ről 120-ra nőtt a magyar olimpiai kvóták száma, ezzel már most teljesült a Magyar Olimpiai Bizottság minimálisan kitűzött célja. A 13 fős létszámbővülés a női vízilabda-válogatottnak köszönhető, amely a trieszti selejtezőtorna negyeddöntőjében a Kazahsztán elleni örömpólóval (18-5), díszlépésben menetelt ki az ötkarikás játékokra. Merész András szövetségi kapitány nyilatkozott a Vasárnapi Híreknek.

 
Merész András olimpiára vezette tanítványait (Az olimpia mezônye: Nagy-Britannia, Ausztrália, Egyesült Államok, Kína, Magyarország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország)

– Az utazás előtt azt „ígérte”, le fogjuk rágni a körmünket a negyedöntőn…

– Egy hete még azt hittem, nem tudjuk megúszni a szoros csatát, de mikor az első fordulóban magunkhoz mérten gyenge játékkal is legyőztük az oroszokat, már éreztem, hogy meglehet a csoportelsőség. Nem igazán az történt Triesztben, amire a többség számított. A mi csoportunkban valósággal egymásnak estek a csapatok. A másik ágon viszont a nagyok még az egymás elleni mérkőzéseket is lelazsálták. Mint kiderült, ez megbosszulta magát, mert mind a négy negyeddöntőt a mi csoportunkból érkező válogatott nyerte.

– Meglepte az olimpiai bajnok hollandok és a világbajnok görögök kiesése?

– Ami azt illeti, nem annyira. Aki látta a tornát, az egyetért velem abban, hogy a négy legjobb formában lévő csapat jutott ki az olimpiára. Amikor tavaly a sanghaji vb-n a kilencedik helyért rendezett meccsen megvertük a hozzánk hasonlóan fiatal spanyol csapatot, azt mondtam, hogy ez a két csapat az akkori gyengébb szereplés ellenére minden további nélkül ott lehet Londonban. Azt hiszem, nyitni fogok egy jósdát.

– És mit mutat a varázsgömb az olimpiára?

– Egyelőre a mostani torna zárására figyelünk, annál is inkább, mert az itteni helyezések alapján alakul ki az olimpiai csoportbeosztás. Reggel azért mondtam a lányoknak, hogy a kazah meccs lefújásával elindult az olimpiai felkészülés. Vagyis csak most kezdődik a tánc. Mi az aranyéremért utazunk Londonba! Ez persze nem ígéret, csak cél. De korántsem irreális.
A magyar válogatott a szombat esti elődöntőben 10-8-ra kikapott a spanyoloktól, így ma a bronzéremért játszik.

Címkék: korrupció, korrupció

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!