Holnaptól két héten át majdhogynem megállás nélkül püfölik a teniszlabdát a Melbourne Parkban a világ legjobbjai: megkezdődik a négy legnagyobb tornából álló sportági csúcssorozat hagyományos évnyitó versenye, az Ausztrál Open.

  <h1>A világelső Rafael Nadal az Ausztrál Openen is a legesélyesebb</h1>-
  <h1>Arn Gréta az egyetlen magyar induló, az első fordulóban a 26. helyen kiemelt Maria José Martinez Sanchez ellen játszik</h1>-

A világelső Rafael Nadal az Ausztrál Openen is a legesélyesebb

- – Kép 1/2

A Grand Slam-széria első állomása magyar szempontból is érdekes, bár szemben az utóbbi évekkel, a főtáblán ezúttal csupán egyetlen teniszezőnk lesz: a hónap elején, az új-zélandi Aucklandben rendezett ATP-torna megnyerése nyomán a világranglistán az 58. pozícióba előrerukkoló Arn Gréta. A sérülésre panaszkodó Szávai Ágnes a januárt – így a nyílt ausztrál bajnokságot is – kihagyja, akárcsak Czink Melinda, ő szintén csak februárban tér vissza a pályára. Ennél fogva tehát egyedül Arnért szoríthatunk. Új-zélandi teljesítménye alapján a Terminátor becenevet ragasztotta rá a sajtó, és ellenállhatatlan „nyomulással” legalább egy-két kört is mehet előre. Ne feledjük, Aucklandban elpáholta a korábbi világelső Marija Sarapovát éppúgy, mint a döntőben a címvédő Yanina Wickmayert (az oroszt a 14., a belgát a 21. helyen emelték ki Melbourne-ben). Persze ez nem lesz könnyű verseny senkinek: a nőknél felvonul az összes teniszcsillag a tavalyi győztes, és sérüléséből még mindig csak lábadozó amerikai Serena Williams kivételével. Rajthoz áll viszont nővére, Venus, indul a világranglista éllovasa, a dán Caroline Wozniacki, a második orosz Vera Zvonarjova, aztán a két belga exvilágelső, Kim Clijsters és Justine Henin, de akár a vendéglátók nagy reménysége, Samantha Stosur is nyerhet.

Ha lehet, a férfiaknál még sűrűbb az Australian Open mezőnye. Jó eséllyel vág neki a küzdelmeknek a brit Andy Murray, a szerb Novak Djokovic, az orosz Nyikolaj Davigyenko, a svéd Robin Söderling vagy az amerikai Andy Roddick is, a fő favorit azonban vitathatatlanul a jelen két kiemelkedő sztárja, az aktuális világranglista-vezető spanyol Rafael Nadal és az egy ideje már mögé szorult korábbi abszolút első sztár, a svájci Roger Federer. Amúgy a 29 éves Federer eleddig 16, a 24 esztendős Nadal pedig 9 GS-viadalon győzött, előbbi mostanáig valamivel több mint 60 millió amerikai dollárt „ütögetett” össze, utóbbi 36 millió közelében jár. Az idei Australian Openen – a teljes teniszemancipáció jegyében – ugyanakkora summákat osztanak fel mindkét nemnél. Már az első körben kieső is tisztességes bánatdíjhoz jut: 20 ezer ausztrál dollárt kap, ami 203 forinttal számolva több mint 4 millió forintot jelent. Az egyesekben az elődöntősök fejenként 420 ezer helyi dollárral gazdagodnak, a döntő vesztesét 1,1 millió illeti, a torna győztesének pedig 2,2 millió, azaz cirka 447 millió forint dukál.

Az Australian Open győztesei az utóbbi évtizedben

férfiak

2001: Agassi (amerikai)
2002: Johansson (svéd)
2003: Agassi
2004: Federer (svájci)
2005: Szafin (orosz)
2006: Federer
2007: Federer
2008: Djokovic (szerb)
2009: Nadal (spanyol)
2010: Federer

nők

2001: Capriati (amerikai)
2002: Capriati
2003: S. Williams (amerikai)
2004: Henin-Hardenne (belga)
2005: S. Williams
2006: Mauresmo (francia)
2007: S. Williams
2008: Sarapova (orosz)
2009: S. Williams
2010: S. Williams

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!