Háromszáz nappal az olimpia előtt Lon­don szinte teljesen felkészült a világ legjobb sportolóinak fogadására, a magyar delegáció nemrég a mieink majdani szálláshelyét is megtekinthette. A szobafoglalásokat azonban még korai lenne véglegesíteni, a kvalifikációs időszak a kellős közepén jár.

  <h1>Berki Krisztiánt mindenki esélyesnek tartja a lólengés aranyérmének megszerzésére</h1>-
  <h1>Gyurta Dani Londonban is nyerhet</h1>-

Berki Krisztiánt mindenki esélyesnek tartja a lólengés aranyérmének megszerzésére

- – Kép 1/2

A 2004-es athéni ötkarikás játékokon szereplő 209 magyar sportolóhoz képest már a Pekingben látott 174 is jelentős visszaesés volt, a várakozások viszont ezúttal még ennél is szerényebbek: Borkai Zsolt, a MOB-elnöke 160, elődje, Schmitt Pál 150, míg a korábbi olimpiai bajnok ökölvívó, Kovács István 120-130 fős csapatról beszélt. Egyelőre 72 versenyzőnk szerzett indulási jogot, az olimpiáig még egyszer ennyi kvóta begyűjtése tűnik reálisnak. 

A létszám persze nagyban függ attól, hány csapatunk lesz ott a játékokon. Pillanatnyilag csak a háromszoros címvédő férfi vízilabda-válogatott részvétele vehető biztosra, a női vízilabdásokra, valamint a férfi kézilabdázókra jövő tavasszal vár sorsdöntő kvalifikációs torna. Fájó pont, hogy a női kézilabdások a pekingi negyedik helyezés után a jövő augusztust minden bizonnyal pihenéssel töltik majd. A decemberi világbajnokságról lemaradó együttes reményei abban a szerencsés, és valljuk be, gyakorlatilag lehetetlen esetben maradnának életben, ha a vb-n pontosan ugyanazok a csapatok jutnának a legjobb nyolc közé, mint a legutóbbi Európa-bajnokságon. A biztos hiányzók névsorában ott van a női skeet athéni aranyérmese, Igaly Diána, akinek a szeptemberi koronglövő-vb volt az utolsó kvótaszerzési lehetősége. Meglehetősen aggasztó a helyzet vívóink számára is: jelenleg egyetlen csapatunk sem áll ötkarikás szereplést érő helyen, így kizárólag az egyéni ranglistákról számíthatunk kvótákra. Ha most zárulna a kvalifikáció, legeredményesebb sportágunkat (34 olimpiai aranyérem) mindössze öten képviselnék. Javítani persze lehet, elsőként az októberi, Cataniában rendezett világbajnokságon. Az egy hete zárult vb-n összesen három kvótát begyűjtő birkózóknak viszont már csak a tavaszi kvalifikációs versenyeken van lehetőségük korrigálni. A szabadfogásúak közül egyelőre senkinek sem sikerült londoni repülőjegyet váltania, miközben legutóbb négyen is kivívták az indulást. Kajak-kenuban felemás a kép, a szegedi vb-n ugyanis a nők begyűjtötték a maximális hat helyet, és a férfi kajakosok is csak egy kvótával maradtak adósok, kenuban viszont egyedül Vajda Attila harcolta ki az ötkarikás részvételt. A következő és egyben utolsó javítási lehetőség a jövő májusi, poznani pótkvalifikációs viadal. Szerencsére van okunk az örömre is, hiszen öttusában 2-2 női és férfi versenyző már megszerezte az indulási jogot, ennél többen pedig egy nemzetből nem állhatnak rajthoz. Ha a későbbiekben mások is kvótához jutnak, a kapitánynak a válogatás során „kellemes” gondjai adódhatnak. Szintén jól állnak cselgáncsozóink, akiknél a világranglistán elfoglalt helyezés dönt az olimpiai helyekről. Jelen állás szerint nyolcan lehetnének ott Londonban, ami a sportág elmúlt 20 évének legnagyobb létszámú csapatát jelentené. 

A többi olyan sportágban, ahol (v)érmes reményeink lehetnek, még korai lenne mérleget vonni: úszásban és atlétikában a versenyzők jövő júliusig bármikor teljesíthetik az „A”, illetve „B” szinteket, ökölvívásban és tornában pedig a közeljövőben kerül sor a kvalifikáció szempontjából legfontosabb világbajnokságokra. 

A magyar sportvezetés az érmek becslését illetően is óvatos, a legtöbben a pekingi szereplés megismétlését, vagyis 3 aranyérmet és mintegy 10 dobogós helyezést várnak.

 

A lehetséges érmek becsléséhez jó alapot adhatnak a világbajnokságok eredményei, hiszen az olimpiához közeledve ezeken már mindenki részt vesz, aki számít. Jelen pillanatban öt olimpiai számban is magyar sportoló az aktuális világbajnok. A már említett Berkin, Gyurtán és Sidin kívül vb-címvédő Vajda Attila (kenu egyes, 1000 méter), valamint a női kajak négyes (500 méter) is.

 

Derűlátóbb a gép

Lapunkban már többször szót ejtettünk a USA Today napilap internetes oldalán futó, rendszeresen frissülő programról, amely a versenyek eredményei, vagyis puszta adatok alapján igyekszik megtippelni a jövő évi olimpia helyezettjeit. A szimulátor jelenleg 7 magyar aranyéremmel, valamint 6-6 ezüsttel és bronzzal számol, vagyis a honi sportvezetőknél és a közvéleménynél jóval kedvezőbb színben látja a magyar élsportot. Reméljük, a számok ezúttal sem hazudnak, hiszen egy hasonló szerepléssel alighanem mindannyian kiegyeznénk. Kiváltképp persze azok, akiknek első helyet jósol a gép:

Kozák Danuta, Szabó Gabriella (női kajak páros, 500 méter): a szám 2009-es világbajnokai, akiknek az idei szegedi vb párosban ugyan nem sikerült, de mindketten tagjai voltak az aranyérmes négyesnek.

Szász Emese (párbajtőrvívás): világbajnoki bronzérmes, az aktuális világranglista éllovasa.

Berki Krisztián (torna, lólengés): egyszeres világ- és ötszörös Európa-bajnok, a pekingi olimpiáról vb-ezüstérme ellenére lemaradt. Az októberi tokiói vb-n a lólengés mellett másik három szeren is el kell indulnia, hogy kvótát szerezhessen.

Gyurta Dániel (200 méteres mellúszás): a szám olimpiai ezüstérmese, kétszeres világbajnoka. Már a júniusi országos bajnokságon megúszta a kvalifikáció­hoz szükséges „A” szintet.

Marosi Ádám (öttusa): egyéniben, csapatban és váltóban is világbajnok, jelenleg a második helyet foglalja el a világranglistán. Két hete, a moszkvai vb-n szerzett bronzérmével jutott kvótához.

Pars Krisztián (atlétika, kalapácsvetés): az idei tegui vb ezüstérmese, két nappal ezelőtti 81,89 méteres dobása a világ idei legjobb eredménye. A pekingi olimpián „maradt” negyedik, annak ellenére, hogy az előtte végző két fehérorosz atléta doppingtesztje pozitív lett. A 78 méteres „A” szintet már májusban teljesítette.

Sidi Péter (sportlövészet, kisöbű sportpuska 3x40 lövés): hatszoros Európa-bajnok, világbajnok, 2009-ben a világ legjobb sportlövőjének választották. A 2008-as olimpiához hasonlóan ezúttal is első magyarként váltotta meg jegyét az ötkarikás játékokra, még 2010 júliusában.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!