Jövő hétvégén egy csapásra tizennégyen csatlakozhatnak a londoni olimpiára utazó magyar csapathoz, a férfi kézilabda válogatott ugyanis péntektől vasárnapig olimpiai kvalifikációs tornán vesz részt a svédországi Göteborgban. A mieink Macedónia ellen kezdik a selejtezőt, majd Brazília, a zárónapon pedig a házigazda Svédország lesz az ellenfél.

 
Császár Gáborék (balra) a héten Algériát győzték le 29-18-ra

A nyitómeccs vélhetően rögvest sorsdöntő is lesz, mivel papíron a Pánamerikai bajnokságon második brazilok legyőzése nem okozhat gondot, míg két győztes meccs után a svédek elleni zárómeccs akár már tét nélküli is lehet, hiszen a csoportból az első kettő jut kvótához. „Nem feledkezünk meg a brazilokról és a svédekről sem, de az energiánk nagy részét a macedónok elleni célirányos felkészülésre fordítjuk” – nyilatkozta lapunknak Mocsai Lajos szövetségi kapitány, majd a legfőbb riválisról szólva hozzátette: „néhányan hajlamosak egyszemélyes, kizárólag a világklasszis Kiril Lazarov játékára építő csapatként kezelni őket, de valójában egy nagyon összeszokott gárdáról van szó, amely a januári Európa-bajnokságon az ötödik helyen, azaz előttünk végzett. Az ő keretük is a két meghatározó hazai klubra épül, közülük a Metalurg Szkopje a Vesz­prémhez hasonlóan nyolcaddöntőt játszott a Bajnokok Ligájában.”

Ennek ellenére nem véletlen, hogy mindenki a korábban a Veszprémet erősítő Lazarovtól tart, aki hét meccsen lőtt 61 góljával toronymagasan nyerte az idei Eb góllövőlistáját, de volt már gólkirály világbajnokságon (9 mérkőzésen 92 góllal) és a Bajnokok Ligájában is. A két együttes legutóbb a 2012-es Eb selejtezőjében találkozott, akkor a magyar válogatott oda-vissza nyert az akkor Lazarovot nélkülöző macedónok ellen. Az Atletico Madrid ásza Göteborgban viszont ott lesz, csak úgy, mint az a hírek szerint több ezer macedón drukker, akik már a szerbiai Eb alatt is kiérdemelték a legfanatikusabb szurkolótábor címet.

Mocsai Lajos elmondta, a 19 fős keret kiváló hangulatban, fegyelmezetten készül a tornára. A szemük előtt lebegő olimpiai kvóta elegendő motiváció ahhoz, hogy erre a hétre minden mást félre tegyenek, beleértve a Veszprém drámai BL-búcsúját és a klub körüli aggasztó híreket, valamint azt, hogy a nyolc veszprémi és az öt szegedi játékos idén minden bizonnyal még összecsap a bajnoki és a kupadöntőben is.

„Egy éve, a svédországi világbajnokságra csak az ideálisnál később tudtunk kiutazni, most viszont szerda hajnalban repülünk, így két napunk is lesz, hogy hozzászokjunk az ottani környezethez. Kulcsfontosságú volt, hogy ezt meg tudjuk oldani, hiszen ezúttal nem engedhető meg, hogy fáradtak legyünk a vélhetően mindent meghatározó első meccsen.

Hisszük, hogy ott a helyünk az olimpián, ezért dolgozunk a felkészülés alatt és ezért küzdünk majd a húsvéti hétvégén is” – mondta Mocsai Lajos, aki mint kiderült, nem számíthat a válogatott csapatkapitányára, Ilyés Ferencre, aki a Gyöngyös elleni szombati edzőmeccsen külső bokatörést szenvedett. A várhatóan két-három hónapos pihenőre kényszerülő balátlövő helyére a szövetségi kapitány a csurgói Katzirz Dávidot hívta be.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!