Erőn felüli eredményt értünk el – mondta Mocsai Lajos kapitány a Vasárnapi Híreknek azok után, hogy a magyar válogatott 31-28-ra megverte a lengyeleket, s ezzel megszerezte az olimpiai selejtezőt érő hetedik helyet a svédországi világbajnokságon.

 

 – A lengyelek biztosra vették, hogy megnyerik ezt a mérkőzést, játékosállományukat jobbnak tartották. Mi azonban szakmai munkában, stratégiában és motiváltságban föléjük nőttünk – magyarázta a győzelem okait a kapitány. Való igaz, előzetesen esélyesebbnek tartott csapatot vertünk meg, hiszen a lengyelek az előző két vb-n ezüst- és bronzérmet szereztek, és most is elődöntőbe szerettek volna kerülni.

Még a középdöntőben a magyar csapat vereséget szenvedett a franciáktól és a spanyoloktól, megverte viszont a szintén erősebbnek tartott, ám a vb-n betliző németeket. Ezzel a 4. helyen végzett a csoportjában, s így nyílt lehetőség, hogy megszerezzük az áhított, még olimpiai selejtezőre feljogosító hetedik helyet. – A legjobb 12-be való jutással teljesítettük a minimális, a 7. hellyel pedig a maximális célkitűzést – értékelt lapunknak a boldog Mocsai Lajos. A jövő áprilisi 2012-es londoni olimpiára kvalifikáló tornán a magyarok, a mostani világbajnokság második helyezettjével, az Európa-bajnokság legjobb még kvalifikációt nem szerzett együttesével és egy afrikai csapattal mérkőzhetnek meg a londoni repülőjegyet érő első két helyért.

A svédországi világbajnokságon a magyarok csoportját Franciaország nyerte Spanyolország és a vb-t hibátlanul kezdő, ám előbbiektől vereséget szenvedő Izland előtt. Meglepetésre a 2007-es világbajnok Németország lett a csoport utolsó helyezettje, a középdöntőben tőlünk és Norvégiától is kikaptak, végül csak 11-ek lettek. A másik ágon veretlenül lett első Dánia, megelőzve Svédországot és a legutóbbi vb-ezüstérmes Horvátországot.

A pénteki elődöntőkben aztán a címvédő franciák magabiztosan verték a hazai pályán játszó svédeket, míg a dánok folytatván szárnyalásukat, kiütötték a spanyolokat, s ezzel 1967 után újra döntősök. Érdekesség, hogy ha a vasárnap délutáni döntőt Francia­ország nyeri, akkor 1974 most lehet először címvédés a férfi világbajnokságokon. Az ötödik helyet Horvát­ország szerezte meg, miután egy góllal legyőzte Izlandot.

Vasárnap

3. helyért (Malmö)
Svédország–Spanyolország 14:30

Döntő
Franciaország–Dánia 17:00

Címkék: korrupció, korrupció

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!