A labdarúgók jelentős része visszavonulása után szakvezetőnek áll, és bár a profi pályafutás minden bizonnyal előnyt jelent az edzői szakmában, korántsem számít elengedhetetlen követelménynek. Van, aki trénerként is legalább olyan sikeres, mint játékosként volt, de olyan is akad, aki (szerencsére) meg sem próbálta az edzősködést.

 
Arrigo Sacchi „Ahhoz, hogy zsoké légy, miért kellene előbb lónak is lenni” – vallotta

Johan Cruyff játékosként három BEK-elsőséget, nyolc bajnoki aranyat (Ajax), három Aranylabdát, és egy spanyol bajnoki címet tudhat magáénak. Edzőként Hollandiában két kupagyőzelem és KEK-siker a mérlege, Katalóniában pedig „Dream Team”-et csinált a Barcelonából. Négy bajnoki aranyat, egy spanyol kupa-, egy-egy KEK- és BEK-győzelmet, valamint Európai Szuperkupát köszönhetnek neki a gránátvörös-kékek.

Josep Guardiola – 2011-ben az Év Edzője – tagja volt a Cruyff-féle Dream Teamnek. A Barca középpályásaként hat spanyol bajnokságot, két kupa- és négy Szuperkupa-győzelmet, BEK-et, KEK-et és két Európai Szuperkupát nyert. E címek közül a legtöbbet edzősködése első évében újra begyűjtötte, ugyanis a Barcelona minden sorozatot megnyert, amelyben elindult. Guardiola a megszerezhető 15 trófeából 13-at megnyert, ő a legfiatalabb BL-győz­tes tréner, egyike annak a három szakvezetőnek, aki játékosként és edzőként is ugyanazzal a csapattal nyerte meg a legrangosabb sorozatot (Ancelotti, Munoz, Guardiola).

A hollandok legendás generációjának vezéralakjaként Ruud Gullit dicsőséglistáját is Aranylabda, két BEK-győzelem és Eb-arany gazdagítja. A Milan egykori sztárja viszont csak a pályán ért a focihoz, pedig edzőként próbálkozott a Chelsea-nél, a Newcastle-nél, a Feyenoordnál és a Los Angeles Galaxynél is, de sehol sem marasztalták.

Paul Gascoigne a kilencvenes évek meghatározó játékosa volt, de botrányai miatt nem futotta be azt a karriert, amit eleinte jósoltak neki. Az angol középpályás kipróbálta magát edzőként is, mindössze 39 napig bírta az alacsonyabb osztályú Kettering élén 2005-ben, állítólag minden nap részeg volt.

A modern labdarúgás egyik nagy taktikai újítója, az olasz Arrigo Sacchi soha nem volt profi labdarúgó, mégis sikerült forradalmasítania a sportágat az AC Milan kispadján. Sacchi amatőrként játszott ugyan, de a megélhetését sokáig cipőkereskedésből teremtette meg. Mikor az AC Parmát felvezette a másodosztályba, felfigyelt rá a milánóiak tulajdonosa, Silvio Berlusconi. 1987-ben nagy meglepetésre szerződtette az ismeretlen trénert, akinek vezérletével a klub bajnokságot, két BEK-et és két Világkupát nyert. José Mourinho futballkarrierje sem tartott sokáig: édesapja edzette őt a portugál Setúbalnál, míg a vezetőség kirúgással fenyegette meg idősebb Mourinhót, ha játszatja fiát. José 15 évesen kijelentette, hogy a világ legjobb edzője akar lenni.

Minden idők legjobb magyar játékosa, Puskás Ferenc edzőként 26 év alatt 14 helyen fordult meg. 1971-ben BEK-döntőbe vezette a görög Panathinai­koszt, Athénban két bajnoki címet ünnepelt, az ausztrál South Melbourne Hellas csapatát pedig bajnoki aranyhoz és kupagyőzelemhez segítette. 1993 áprilisa és júliusa között a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt, de a csapat az ő vezetésével sem jutott ki az 1994-es vb-re.

Pelé és Eusébio tisztában volt vele, nem a kispad a világuk. E két játékos nem akarta ledönteni saját szobrát.

(Á. D.)

forrás: hatharom.hu

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!