Szombaton a topligák közül utolsóként a Premier League-ben is végérvényesen eldőlt a bajnoki cím sorsa. A Manchester Unitednek egy pontra volt szüksége a kiesés ellen harcoló Blackburn vendégeként az üdvösséghez, és a minimális célt sikerült is teljesítenie.

  <h1>Yaya Touré FA-kupa specialista</h1>-
  <h1>Wayne Rooney a hátán vitte az MU-t</h1>-

Yaya Touré FA-kupa specialista

- – Kép 1/2

A hazaiak az első félidőben meglepetésre előnybe kerültek, amit a Vörös Ördögöknek csak a 73. percben, büntetőből sikerült kiegyenlíteni. A Hernández buktatásáért megítélt tizenegyest Wayne Rooney váltotta gólra, ezután pedig már egyik csapat sem kockáztatta a számára értékes egy pontot. Az MU ezzel követte a Milan múlt szombati, illetve a Barcelona e hét szerdai példáját: mindhárom együttes idegenbeli döntetlennel tett szert behozhatatlan előnyre a tabella élén. A manchesteriek sikere ráadásul történelmi jelentőségű, hiszen az eddig hozzájuk hasonlóan 18 bajnoki címmel büszkélkedő Liverpoolt lehagyva immár egyedül vezetik az örökrangsort. A 19 elsőségből ráadásul 12 a Sir Alex Ferguson-érában született, Ryan Giggs pedig játékosként volt tagja a skót menedzser valamennyi bajnokcsapatának.

Manchester „világoskék felének” is jutott egy trófea tegnapra, nem is akármilyen. A City a 28. születésnapját pénteken ünneplő Yaya Touré 74. percben szerzett góljával 1-0-ra legyőzte a Stoke Cityt, ezzel története során ötödször hódította el a világ legrégebbi kupasorozatának, a 140 éves FA-kupának a serlegét. Az elefántcsontparti futballista igazi Wembley-specialistává vált, hiszen csapata az ugyancsak ebben a stadionban rendezett elődöntőben is az ő találatával nyert 1-0-ra a városi rivális United ellen.

A brit sajtó a bajnokság végjátéka és a kupadöntő mellett előszeretettel írt az újabb körvonalazódó korrupciós botrányról is. Az angol szövetség volt elnöke, Lord Triesman a FIFA végrehajtó bizottságának négy tagját is azzal vádolta, hogy bizonyos „szívességekért” cserébe hajlandóak lettek volna támogatni Anglia 2018-as vb-pályázatát. Triesman – akinek egy éve szintén egy vesztegetési ügy miatt kellett lemondania posztjáról – elmondása szerint a trinidadi bizottsági tag, Jack Warner 2,5 millió fontért, míg a thaiföldi Worawi Makudi a hazája és Anglia közötti barátságos meccs televíziós jogaiért cserébe lett volna hajlandó „átgondolni szavazatát”. A paraguayi Nicolás Leoz beérte volna egy lovagi címmel, míg a brazil Ricardo Texeira sokat sejtetően annyit kérdezett: „és Önök mit tudnak tenni értem?” Az érintettek persze tagadják a vádakat. Anglia egyébként a legkevesebb szavazatot kapva már az első körben kiesett a tavaly decemberi voksoláson, amelyen végül Oroszország nyerte el a 2018-as torna rendezési jogát. Az angolok kudarcában az is közrejátszhatott, hogy néhány héttel a szavazás előtt egy brit napilap kevert gyanúba néhány FIFA-illetékest, amellyel értelemszerűen nem növelte országa népszerűségét a döntéshozók körében. A testületet, valamint a személyét érintő folyamatos kritikák és vádak ellenére a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség vezetője, Sepp Blatter bízik abban, hogy a június 1-jei elnökválasztáson ismét bizalmat kap a tagállamok képviselőitől.

 

Szalai mankó nélkül

Jó hír érkezett a magyar válogatott és a német Mainz csatáráról, Szalai Ádámról: súlyos sérülését követően letette a mankót és segédeszköz nélkül tud járni. Ádámot többször is megműtötték, legutóbb hat héttel ezelőtt. Jelenleg Németországba jár rehabilitációs kezelésekre, erősítő gyakorlatokat végez. A VH-nak elmondta, nagyon bízik benne, hogy az őszi szezonban már pályára tud lépni. Szalai csapata a Bundesligában kiharcolta az Európa Liga-szerepelést; és szombaton szép gesztusként Szalai Ádám a Mainz kispadján kapott helyet, noha mindenki tudta, hogy pályára még nem léphet.

(fluck)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!