Alighanem mindkét klubnál felszisszentek, amikor december elején kiderült, hogy a két manchesteri együttes, a Premier League tabellájának első két helyén álló City és a United már az FA Kupa 3. fordulójában megmérkőzik egymással. Azóta eltelt egy hónap, az MU kiesett a Bajnokok Ligájából, a bajnokságban pedig a legutóbbi két fordulóban vereséget szenvedett, így tulajdonképpen még jókor is jöhet a ma 14 órakor kezdődő városi derbi, ahol egy esetleges sikerrel feledtetni lehet a közelmúlt mélyrepülését.

Ráadásul törlesztenivalójuk akad éppen a City ellen is. Tavaly a sorozat elődöntőjében találkozott a két gárda, ahol a City Yaya Touré góljával győzött 1-0-ra a Wembleyben. Hasonló forgatókönyvtől ezúttal nem kell tartania a United-híveknek, hiszen a mérkőzés ideje alatt a nemrég az év afrikai labdarúgójának választott Yaya Touré, fivérével Kolo Touréval együtt már Abu-Dzabiban készül majd a január 21-én rajtoló Afrikai Nemzetek Kupájára. A City vezetése a héten megpróbált egy kis haladékot kérni Francois Zahoui elefántcsontparti szövetségi kapitánytól, aki azonban ragaszkodott hozzá, hogy a klub a FIFA szabályai­­nak megfelelően már két héttel a kontinenstorna rajtja előtt elengedje a testvérpárt. De nem feledkezhetünk meg – még ha a Unitednél ezt szívük szerint meg is tennék – a két csapat legutóbbi összecsapásáról sem, amelyet a City idegenben nyert meg 6-1-re.

A nagyok közül tegnap egyedül a Tottenham lépett pályára, amely számos helyzetéből kettőt értékesítve győzött 3-0-ra a negyedosztályú Cheltenham ellen. A „Spurs” egyébként vitathatatlanul rászolgált, hogy a nagyok között említsük, hiszen ha szerdán a még a londoni zavargások miatt az első fordulóból elhalasztott meccsen legyőzi az Evertont, pontszámban beéri a második helyezett MU-t, és nyolc pont előnye lesz a negyedik Chelsea-vel szemben. Pedig, ahogyan kezdték az évet, alighanem még a legvérmesebb Tottenham-rajongók sem gondolták, hogy fél távnál ennyire előkelő helyen áll majd csapatuk a tabellán. A „Sarkantyúsok” kezdésként a Manchester Unitedtől 3-0-ra, a Citytől pedig 5-1-re kaptak ki, ezután viszont 17 meccsből 13-at nyertek.

A Chelsea ma délután a másodosztályú Portsmouth együttesét fogadja, az Arsenal pedig hétfő este, alighanem már Thierry Henryval a soraiban lép pályára, a szintén második vonalbeli Leeds ellen.

 

A Tottenham, bár két bajnoki címével nem tartozik a legsikeresebb angol klubok közé, néhány nem akármilyen rekordot így is magáénak tudhat.

Az 1882-ben alapított klub a 20. században elsőként hódította el egyszerre a bajnoki és az FA Kupa-serleget. Mindez az 1960/61-es szezonban történt, amelyben a gárda máig megdönthetetlen, 31 győzelmet aratott (igaz, 42 meccsből). A Tottenham volt az első angol csapat, amely nemzetközi trófeát nyert: az 1963-as KEK-döntőben 5-1-re győzte le az Atletico Madridot. És még egy csúcs, amely aligha forog veszélyben: a klub 1901-ben hetedosztályúként(!) nyerte meg az FA Kupát. 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!