A wimbledoni bajnokságnak már rég vége, az olimpiáig pedig még több mint fél év van hátra, a teniszvilág mától egy héten át mégis Londonra figyel. Itt rendezik ugyanis az év utolsó férfi tornáját, a Mester-sorozat fináléját.

Nem véletlen, hogy a hagyományosan a ranglista első nyolc helyezettjét felvonultató tornát sokan a világbajnoki jelzővel illetik. Nem akármilyen idény ér véget egy hét múlva. A 2011-es év egyértelműen Novak Djokovicsról szólt, aki hihetetlen, 43 meccses győzelmi szériájának köszönhetően több mint hét év után megtörte a Roger Federer–Rafael Nadal páros uralmát, és megszerezte a világranglista első helyét. Federer és Nadal azért időről időre jelezték, nem szabad őket leírni, ráadásul menet közben a brit Andy Murray is helyet követelt magának a legszűkebben vett elitben. Aligha lehet kérdés, a londoni elsőség is négyük között dől el. Djokovics tizennégy idei versenyéből tízet megnyert, köztük a négy Grand Slam-tornából hármat. Ősszel azonban hát-, illetve vállsérüléssel bajlódott. A negyedik Grand Slam-trófea Nadalé lett, aki hatodik alkalommal diadalmaskodott a Roland Garroson. A salakpályás szezon után viszont szinte semmit sem mutatott. Négyük közül ő az egyetlen, akinek nem biztos, hogy ezen a tornán ér véget a szezonja, hiszen a spanyolokra december elején még vár egy Davis-kupa-döntő Argentína ellen, kérdés persze, hogy Nadal vállalja-e a szereplést. Murray szenzációs formába lendült az elmúlt hónapokban. Éppen itt lenne az ideje, hogy a legrangosabb versenyeken is átlépje saját árnyékát. Furcsa mód a fogadóirodák éppen a ranglistán leghátrébb, negyedik helyen álló Federernek adják a legtöbb esélyt a londoni győzelemre.

A nyolc versenyzőt négyfős csoportokba osztották, ahol körmérkőzések után a legjobb kettő jut az elődöntőkbe. A sorsolás nyomán az A-csoportba Djokovics és Murray mellé a spanyol David Ferrer és a cseh Tomas Berdych, a B-be pedig Nadalon és Federeren kívül a francia Jo-Wilfried Tsonga, valamint az amerikai Mardy Fish került. A viadal ma délután a Federer–Tsonga mérkőzéssel rajtol, este pedig a Nadal–Fish összecsapásra kerül sor.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!