Az NB I. legutóbbi szezonjának legnagyobb meglepetését az MTK szolgáltatta. A három évvel ezelőtti bajnok kék-fehérek az elmúlt húsz évben immár harmadszor búcsúztak az első osztálytól.

A Hungária körúti együttes fiaskója azt is jelenti, hogy a magyar labdarúgás történetének második legeredményesebb csapata ősztől az NB II. Nyugati csoportjában szerepel. Domonyai László, a klub ügyvezető igazgatója elmondta: három ok is szerepet játszott a búcsúban. Elsőként említette, hogy az elmúlt időszakban több csapatra való játékos távozott tőlük – volt, aki önként ment, volt, aki anyagi okokból, de leginkább, mert tehetségeiket jó áron tudták eladni. A második ok, hogy a játékosok sem teljesítettek úgy, ahogy várták tőlük, de szakmai hibák is voltak. A harmadik ok pedig az anyagiakban keresendő, mert nincs az a klub, amely ne adná el, ha jó ajánlatot kap, egy labdarúgójáért. Arra a felvetésünkre, hogy túl sok játékos hagyta el az együttest, és nem lett volna-e jobb, ha kivárnak és csak megfelelő szereplés után engedik el labdarúgóikat, Domonyai László kifejtette: akkor kell eladni valakit, ha vinni akarják. Példaként említette: a magyar átigazolási időszak lejárta után jelentkeztek Spanyolországból Pintér Ádámért. Eladásában közrejátszott, hogy nem akarták meggátolni őt egy ilyen lehetőség kihasználásában, valamint olyan árat ajánlottak érte – 1,2 millió eurót (320 millió forint) –, amely bizony jól jött a kasszába.

A megfejthetetlen rejtélyt, hogy mi történt a bajnokságban az MTK-val – hiszen a tavalyi szezonkezdetkor igencsak bekezdett, még a tabella élén is állt, aztán egyik pillanatról a másikra jött a megtorpanás, s a vége a kiesés lett –, az ügyvezető igazgató így kommentálta: – Valóban, már mindenki MTK-s csodáról beszélt, hogy a túlságosan megfiatalított játékoskeretünk milyen jól szerepel, aztán kijött a rutin hiánya, és ennek volt köszönhető, hogy mégiscsak búcsúra kényszerültünk.

Domonyai László emlékeztetett rá: az előző két kiesésnél a következő évben már újra az első osztályban szerepelt az MTK, és biztos benne, hogy most is így lesz, mert megvan az a játékoskeret, amely ehhez megfelelő biztosítékot nyújt, valamint változatlanul Garami József dirigálja a kék-fehéreket.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!