Volt, hogy kevesen bíztak benne, de mához egy hétre, magyar idő szerint 18 órakor a két legpatinásabb klub, a New York Knicks és a Boston Celtics mérkőzésével kezdetét veszi az NBA 66. idénye. A hatvanhatos szám más szempontból is kulcsfontosságú: az elhúzódó bérviták miatt ennyi mérkőzést rendeznek meg a hagyományosan 82 meccses alapszakaszból.

 
Dallas–Miami a legutóbbi nagydöntő

A másfél hónapos halasztás miatt a versenynaptár a szokottnál is szorosabb, a csapatoknak átlagosan kevesebb, mint 48 óránként kell pályára lép­niük, ráadásul mindannyiukra vár legalább egy „három nap-három mérkőzés”-es (tor)túra. 

A bajnoki címre a fogadóirodák és a szakértők a tavalyi nagydöntőt elbukó Miami Heatet tartják a legesélyesebbnek. A többség szerint a tavaly összevásárolt LeBron James, Dwyane Wade és Chris Bosh alkotta „nagy hármas”-nak egy tanulóév kellett az összecsiszolódáshoz, hogy aztán idén már ellenállhatatlanok legyenek. Az előzetes erősorrend második helyére még úgy is a Los Angeles Lakers került, hogy az együttes kispadja alaposan meggyengült, és itt elsősorban nem is az előző idény legjobb cserejátékosának megválasztott Lamar Odom távozására kell gondolni. Visszavonult ugyanis a gárdát 1999 óta egyéves megszakítással irányító Phil Jackson, aki az NBA történetének legeredményesebb edzője – hatot nyert a Michael Jordan-féle Chicago Bullsszal és ötöt a Lakersszel, ráadásul azon kevesek közé tartozott, akik jól kijöttek a csapat legnagyobb sztárjával, Kobe Bryanttel. Ha mindez nem volna elég, a Lakers az idei átigazolási piac legnagyobb figyelemmel kísért, Chris Paulért zajló versenyfutásában is alulmaradt, méghozzá a városi kistestvér szerepéből a jelek szerint kitörni készülő Clippersszel szemben. A bajnok Dallas kezdőötöséből ketten is távoztak, és bár érkezett a már említett Odom, illetve a szintén rutinos Vince Carter, a texasiak sokak szerint inkább gyengültek. Karácsony első napján, ha nem is minden, de sok dolog kiderülhet: a tavalyi nagydöntő visszavágójára a favorit Miami érkezik Dallasba.

Az NBA-rajtnak talán csak azok az európai csapatok – és szurkolóik – nem örülnek, akik a teljes szezon elhalasztása esetén szívesen látták volna a sportág legjobbjait. Nowitzkit, Gasolt és a többieket így sajnos nem láthatjuk az Euroligában, mások azonban túl korán menekültek el, és nem olvasták el eléggé azokat a bizonyos apró betűs részeket: a Denver három játékosa már nem tud kitáncolni kínai csapa­taikkal kötött szerződéséből, így erre a szezonra Ázsiában ragadnak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!