Vasárnap utolsó sportágként, az atlétikában is lezárul az olimpiai kvalifikációs időszak, így kialakul a magyar csapat végleges összetétele.

 
Minták a MACS vezetőjének kezében

A küldöttség jelenleg 159 fős, és az utolsó utáni esélyben bízó atlétákon kívül csak a férfi kézilabdázók háza táján vannak kérdőjelek: Mocsai Lajos szövetségi kapitány hétfőre ígérte, hogy megnevezi 14 fős keretét. „Nem tenném tűzbe a kezemet az összes Londonba készülő magyar olimpikonért” – idézte Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezető igazgatójának nem túl biztató szavait a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja.

Lapunk megkeresésére Tiszeker bővebben is kifejtette a fentieket: „az ellenőrzéseket a lehető legmagasabb szinten végeztük, 100%-os garanciát azonban nem lehet vállalni azért, hogy az olimpián egyetlen magyar doppingeset sem fordul majd elő. A kötelező minimum, azaz a 3 ellenőrzés mindenkinél megtörtént, de a csúcstartók alighanem tíznél is több teszten estek át. Ezt persze egy évre kell elosztani, így azt gondolom, hogy a világ legrangosabb sporteseménye előtt ez nem elviselhetetlen teher.”

A MACS tevékenysége az olimpiai falu megnyitásakor, azaz július 16-án véget ér, ettől kezdve minden ellenőrzésért a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a WADA felel. A WADA nemzetközi csapatában 12 magyar dolgozik majd önkéntesként, fizetés nélkül. Tiszeker Ágnes elmondta, a londoni a világ egyik legjobb laboratóriuma, ráadásul egy vezető gyógyszergyártó céggel kötött megállapodásnak köszönhetően a valaha volt legmagasabb szinten zajlik majd az ellenőrzés. A MACS ügyvezetője szerint nem kizárt, hogy olyan dizájnervegyületekkel is meg lehet bukni, amiről a használók azt hitték, még nem tudják kimutatni. Az összes induló ellenőrzésére egyébként biztosan nem kerül sor az olimpián: a 10 500 sportolóra várhatóan mintegy 6250 teszt jut, igaz, a doppingérzékeny sportágakban (pl. atlétika, kerékpár, súlyemelés), illetve a kiemelkedő eredményt elérő versenyzőknél a „lefedettség” magasabb lehet. „A számunkra hátralévő egy hétben még sokakat felkeresünk, de július 16-tól már mi is csak szurkolunk a sikeres és főleg doppinggyanútól mentes magyar szereplésért. Én is szeretném nyugodtan nézni az eseményeket és örömmel lemondok azokról a szereplésekről, ahol az esetleges ügyeket kell kommentálnom…” – zárta Tiszeker Ágnes.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!