Eleddig csak komoly veszélyben volt, most már viszont szinte bizonyos, hogy ősszel nem indul az új szezon az amerikai futball tengerentúli csúcsbajnokságában, az NFL-ben. A leginkább érintett felek, egyfelől a klubtulajdonosok, másfelől a 32 profi klub játékosait képviselő szakszervezet (NFLPA) irányítói nem tudtak megegyezni számos kérdésben, elsősorban a befolyó hatalmas pénzek elosztásában.

 
Tartós pihenô

Pedig a megállapodásra volt idő, nem is kevés. A tulajok és az érdekvédelmisek legutóbb 2006-ban kötötték meg azt a hosszú távú alkut, amely papíron 2012-ig szól, addig hivatott (volna) garantálni az NFL zökkenőmentes működését, ám azzal a kikötéssel, hogy 2011-ig bármelyik fél elállhat a szerződéstől, ha… Ha akármiért is, de már nem tetszik neki a megállapodás. Ezt az észrevételt 2008. november elejéig meg kellett tennie az elégedetlen oldalnak. 2008 májusában a klubtulajdonosok – nekik támadt bajuk az egyezséggel –, mind a 32-en, bejelentették: elállnak a megállapodástól. Valószínűleg mindenki, ők is, meg a játékosok is abban bíztak, hogy megszületik az új kompromisszum, így az új kollektív szerződés is, és minden megy tovább a maga útján. Nem ez történt. Az amúgy természetesen rendkívül gazdag tulajdonosok (a Forbes magazin szerint a Föld legtehetősebb embereinek friss listáján a világ 1210 milliárdosa között 16 NFL-klub tulajdonos neve lelhető fel) kevesellték az összbevételből nekik jutó részt. Az ő „lázadásuk” vezetett előbb patthoz, majd március 4-ére matthoz, miután lejárt az érvényben lévő szerződés, új meg nem születetett, bekövetkezett az úgynevezett lockout, a kizárás állapota. Ez azt jelenti, hogy a játékosokra nem vonatkozik a kollektív szerződés, aminek következtében megszűnt a szakszervezetük, immár nem léphetnek be stadionjaikba, nem kaphatnak bért, sem más juttatást klubjuktól, nem fizetik tovább egészségbiztosításukat sem, egyszóval leállt az élet az NFL-ben, Amerika legnépszerűbb sportágában. A csata áprilistól a bíróságon folytatódik. Egy olyan országban, ahol a 20 legnézettebb televíziós műsorból 18(!) NFL-meccs, ahol a jogdíjakból, a reklámokból, s persze az átlagosan több mint félszázezres helyi nézősereg garantálta bérlet- és jegybevételből dollár­mil­liárdok folynak, azaz csak folytak be – mostanáig. Az NFL-ben az eddigi utolsó, hasonlóképpen súlyos megrázkódtatás az 1987-es játékossztrájk volt. A mostani vitát az anyagiak megosztása váltotta ki. A legutóbbi idény szolid becslések szerint is 9,2 milliárd dolláros összbevételéből a tulajdonosok nagyobb porciót akartak megkaparintani. Eddig az „alapsummából” 1 milliárdot „helyből” megkaptak, s a maradékot osztották meg nagyjából fele-fele arányban a játékosokkal.

A 2008-as „ellentámadáskor” viszont állítólag már 2 milliárdra kívánták emelni az évi fixüket, költségeik hatalmas arányú növekedéseire hivatkoztak – többek között az egyes játékosok esetében valóban égbe szökő bérekre. Csakhogy ebbe meg a szakszervezet nem ment bele. Az elmúlt években zajlott tárgyalásokon a klubtulajdonosok egyre többet engedtek eredeti duplázási szándékukból. A közös nevezőt azonban csak nem sikerült megtalálniuk, jóllehet – ha igaz – az alkusorozat végére „mindössze” 200 millió dollár körülire szűkült le a különbség. Egymás tenyerébe csapniuk azonban nem sikerült, és nagyon úgy fest, hogy az örök optimistáknak ezúttal nem lesz igazuk, hiába mondják, hogy az NFL túl jó bolt ahhoz, hogy hosszú hónapokra bezárják. Mert bizony momentán roppant valószínűtlennek tetszik, hogy a „kizárásból” (a lockout-ból) valahogy bajnoki szezon legyen. Sőt – nem csupán a szójáték kedvéért –: immár majdhogynem kizárt.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!