A csúcsszintű amerikai futball elkötelezettjei felsóhajthattak, az elit szintű profi kosárlabda hívei viszont komolyan aggódhatnak: amíg ugyanis az NFL-ben helyreállt a világ rendje, azaz a felek megegyeztek, az NBA-ben éppenséggel nem tudtak zöld ágra vergődni egymással a tulajdonosok és a játékosokat képviselő szakszervezeti vezetők.

Mindebből eredően a tengerentúlon legnépszerűbb profi sportok közül az NFL-ben gond nélkül elkezdődhet ősszel a bajnokság, az NBA-ben azonban nagyon úgy fest, hogy szünetelni fog jó ideig, s akár el is maradhat, vagy lerövidülhet a pontvadászat. Mindkét nagy profi bajnokságban természetesen a pénz körül, az anyagiak elosztásáról folyt, illetve folyik a disputa. Az NFL-ben a közös érdek, az alku kényszere végül meghozta az eredményt: július végére a felek megállapodásra jutottak, s pár hét múlva ismét benépesülhetnek az átlagban durván 70 ezres, rendre telt házas stadionok, elrajtolhat a Magyarországon is oly népszerű amerikai futball 2011/12-es szezonja.

Az NBA-ben viszont nagyon nem rózsásak a kilátások, a vitában álló feleket az anyagi terhek elosztását illetően jóval nagyobb távolság választja el egymástól, mint az NFL-ben, ahol például a tulajdonosoké a bevételek 53 százaléka, míg a kosárklubok gazdái 43 százaléknyit vághatnak zsebre. Az NBA-ben az elitosztály – a meccsenként nagyjából 17 ezres átlag nézőszámot felmutató – 30 csapatából a tulajdonosok szerint 22 – a Forbes amerikai gazdasági magazin szerint „csak” 17 – évek óta veszteséges, az „összmínusz” állítólag már 300 millió dollárra rúg, s a folyamatos deficitet nem óhajtják továbbra is állni, a tehervállalásból nagyobb részt akarnak átruházni a játékosokra, akik viszont jelen helyzet szerint nem engednek a 48-ból. Szám­szerűen: a klubtulajok mintegy 750 millió dollárral csökkentenék a kosarasok fizetését, a csapatonkénti bérplafont – a bértömeg maximumát – pedig a jelenlegi 58 millió helyett 45 millió dollárban határoznák meg. Gyaníthatóan az ajánlati tételek még változni fognak a tárgyalási fordulókon, de hogy eljutnak-e az egymás tenyerébe csapásig ők is, erősen kérdőjeles. Amúgy korántsem példa nélküli a lockout az NBA históriájában, legutóbb az 1998/99-es idényben volt rá példa. Akkor állítólag a kosarasok együttvéve tízmillió dollárnál is többet, míg a klubtulajdonosok vagy tízszer ennyit veszítettek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!