A jégkorong csúcsának számító észak-amerikai profi bajnokságban, az NHL-ben e hét végén elrajtolt a 94. hivatalos szezon, de nem tengerentúli, hanem a pár éves „kihelyezési” gyakorlatnak megfelelően európai színterű mérkőzésekkel.

 
Sidney Crosby (jobbra) újra állhatja a védők pofonjait fotó: Luis Acosta, AFP

Az öreg kontinensen is népszerű hoki legkiválóbbjait felvonultató 30 egyesült államokbeli és kanadai elitalakulat az új idény alapszakaszában egyformán 82 meccset játszik, ebben nincs változás, abban viszont igen, hogy az amúgy közismerten és elfogadottan kőkemény játék vadhajtásait igyekeznek lenyesegetni: a brutalitás bajnokait szigorúbb eltiltásokkal, elrettentő büntetésekkel próbálják majd féken tartani. A rigorózusabb álláspont felülkerekedéséhez az kellett – illetve dehogy is kellett –, hogy egyre többen sérültek meg igen súlyosan az előző szezonban annak következtében, hogy elszaporodtak a kiemelkedő klasszisokat sem kímélő „hatásos” belépők, a szuperdurva palánkra lökések vagy a játékost mind gyakrabban hátulról, eleve védekezésképtelen állapotban érő ütések. Így terítették le példának okáért az NHL egyik nagy sztárját, Sidney Crosbyt, a Pittsburgh Penguins olimpiai bajnok és Stanley Kupa-győztes középcsatárát, aki kilenc (!) hónap alatt sem heverte ki teljesen a koponyájára mért csapások okozta agyrázkódás következményeit.

A mostani idényben lassan visszatérhet a jégre, aminek a sztárok hiánytalan felvonulását ünneplők tömegei épp úgy örülnek, mint az NHL korábbi, minden szempontból kiemelkedő figurája, Jaromir Jagr visszatérésének. A csehek extraklasszis óriása, aki az elmúlt két esztendőt az orosz KHL-ben töltötte, 39 évesen írt alá a Philadelphia Flyershez. Jóllehet korábbi együttese, az 1991-ben és 1992-ben vele bajnok Pittsburgh Penguins egy évadra 2 millió dollárt ajánlott a csatárnak, ő (3,3 millióért) a pennsylvaniai rivális hívó szavára mondott igent. Az olimpiai és világbajnok, Stanley Kupa-győztes játékos 2008-ig játszott az NHL-ben, majd az Avantgard Omszk színeiben az előző idényben – afféle „hokiaggastyánként” is – 49 meccsen 50 pontot termelt. A tengerentúlon 17 szezont húzott le, ötször lett – a gólokat és a gólpasszokat összesítő táblázat alapján – pontkirály, és kilenc All Star-gálán szerepelt. Mint az NHL legeredményesebb európai játékosa 646 góllal a háta mögött termelhet tovább a philadelphiai Repülőkkel.

(M-anna)

 

 

Az utóbbi évek bajnokai:

2011 Boston Bruins
2010 Chicago Blackhawks
2009 Pittsburgh Penguins
2008 Detroit Red Wings
2007 Anaheim Ducks
2006 Carolina Hurricanes
2005 bérvita miatt elmaradt a bajnoki idény
2004 Tampa Bay Lightning
2003 New Jersey Devils
2002 Detroit Red Wings
2001 Colorado Avalanche

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!