Még nem lefutott az ügy – reagált határozottan, egyszersmind a harc folytatását ígérve Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) világvisszhangot kiváltó hétközi határozatára, amellyel több tucat, korábban dopping miatt elítélt élsportoló londoni olimpiai indulása válik lehetővé.

A független jelzővel illetett, lausanne-i székhelyű jogi testület csütörtöki verdiktje úgy szól, hogy érvénytelen a NOB úgynevezett hat hónapos olimpiai szabálya, vagyis a doppingvétség miatt ennél hosszabb időre eltiltott sportolókat nem lehet kizárni a következő ötkarikás játékokról. A CAS-döntésben az igazán meglepő az, hogy ilyen horderejű ügyben először fordult szembe a NOB-bal, azzal a szervezettel, amelyhez pedig igen szorosan kötődik, már csak azért is, mert a NOB viseli a költségeit, s ha akarja, megváltoztathatja akár a szabályzatát is, és éppenséggel tagokat is kinevezhet-bejuttathat a testületbe. Ha úgy tetszik, gazdáját hagyta cserben a CAS, hatalmas pofont adva egyszersmind a doppingellenes mozgalomnak, mindannak a tevékenységnek, amelyet a NOB hirdetett meg, s egyre következetesebben meg is valósított az elmúlt években. Ez akkor is igaz, ha amúgy a CAS jogilag okkal hivatkozott arra, hogy a kettős büntetés eszköze elfogadhatatlan, tehát ha valaki megbukik doppinggal, s ezért eltiltják, azzal már lakol tettéért, ennél fogva nem sújtható még külön azzal is, hogy kiebrudalják a soros olimpiáról. Az ügy különlegessége, hogy a NOB 2008 júniusában, közvetlenül a pekingi játékok előtt hozott határozata csak idén „szúrt szemet”, s mozgósította azokat a potentátokat, elsősorban Amerikában, akik a Londonban amúgy jó szereplést ígérő doppingbukfenceseik felmentésének nyilvánvaló szándékával a „hathavi” szabályt a CAS elé citálták. Fura mód – netán túlzott magabiztosságtól vezettetve? – mihez tartás végett a NOB az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságával (USOC) közösen (!) fordult idén áprilisban a Sport­döntőbírósághoz. Ám a CAS a USOC-nak és a többi doppingvétkes világsztár londoni indulásában érdekelt más nemzeti olimpiai bizottságnak a kedvében járó döntést hozott.

Az érintettek közül – bár a részvételi kvótát még valamelyik kvalifikációs versenyen meg kell szereznie – a birkózó-világbajnok Kiss Balázs kapott amnesztiát, akinek amúgy márciusban járt le egyéves eltiltása. Eddig csak titokban reménykedhetett benne, most viszont már csakis rajta múlik, hogy a brit fővárosban szőnyegre lépve olimpiai éremért csatázhasson. A CAS-nak köszönhetően.

(M-anna)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!