A várt izgalmakat és két egészen elképesztő klasszisteljesítményt hozott a világ jelenlegi két legjobb csapatának összecsapása a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjének első, veszprémi mérkőzésén. Bár a hajrá előtt még benne volt a pakliban egy nagyobb arányú hazai diadal is, a Győri ETO végül két góllal, 29-27-re verte a montenegrói Bu­­ducsnoszt Podgoricát.

 
Görbicz Anita bizonyította klasszisát: tizenkét találattal vette ki a részét a magyar bajnok kétgólos sikeréből

A zsúfolásig megtelt Veszprém Arénában (amelyet a szervezők a jegyigénylések alapján négyszer is meg tudtak volna tölteni) a lelátón a montenegrói ultrák és a rendőrök, a pályán pedig Görbicz Anita és Bojana Popovics vívott különpárbajt. A Győr egy pillanatra sem engedte ki a kezéből a vezetést, ám közel sem lehet nyugodt az egy hét múlva esedékes visszavágó előtt.

A zöld-fehérek 3-0-lal kezdték a találkozót, miközben a túloldalon Popovics hétméterest rontott, sőt első hat lövéséből csak kétszer talált a kapuba. A korábbi négyszeres BL-győztes játékos (hármat a Slagelsével, egyet a Viborggal nyert) önbizalmának mit sem ártott a gyenge kezdés, továbbra is próbálkozott – sajnos egyre több sikerrel. Három gólnál jobban egyszer sem tudott elhúzni az ETO, sőt a félidő végén az egygólos, 13-12-es előnynek is örülni lehetett. A rendkívül keményen védekező Podgorica ellen a 30 perc alatt dobott 13 gól egyáltalán nem számított rossznak, főleg úgy, hogy az elődöntő visszavágóján a norvég Larvik egy komplett mérkőzés alatt tudott ennyiszer a kapuba találni. A montenegróiak „Barbárok” nevű szurkolótábora már az első játékrészben igazolta (hír)nevét, legvérmesebb tagjai ugyanis többször át akartak törni a hazai szurkolók szektorába. A roppant agresszív „drukkereket” végül a rendőrök közbelépése csillapította le.

Fordulás után kissé felgyorsult a játék, sűrűbben potyogtak a gólok, így a 45. percre már Popovics és Görbicz is megszerezte 10. gólját. 19-18-as hazai vezetés után következett egy 4-0-s győri roham, így a félidő felénél először sejlett fel, hogy sikerülhet viszonylag megnyugtató előnyt szerezni a visszavágóra. A különbség ezt követően állandósult, 3 perccel a vége előtt még mindig 5 gól volt a győriek előnye, a hajrában azonban – néhány vitatható bírói ítélet mellett – a montenegróiak számukra nagyon fontos 3 találatot faragtak, és Popovics 14. góljával kialakult a 29-27-es végeredmény. A kétgólos előnyt rettenetesen nehéz lesz megtartani jövő vasárnap a pokoli hangulatú Moracsa-csarnokban, de ha a 12 gólig jutó Görbicz és a végig jól védő Katrine Lunde Haraldsen mellé mások is fel tudnak nőni, akkor korántsem lehetetlen.

Egy biztos, egy hét múlva új győztest avatnak a Bajnokok Ligájában, korábban ugyanis sem a Győr, sem a Podgorica nem tudott felülni a női kézilabdázás trónjára. A győriek ráadásul eddigi hat nemzetközi kupafináléjukból hatot buktak el, vagyis épp itt lenne az ideje a javításnak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!