A férfi kézilabdázók múlt hétvégén sikerrel jártak, most pedig a női vízilabdázókon a sor, hogy kiharcolják az olimpiai részvételt. Merész András Európa-bajnoki bronzérmes együttese kedden kezdi meg szereplését a trieszti selejtezőtornán, amelyről az első négy helyezett kvalifikálja magát Londonba.

 
Magyar örömmámor: női vízilabdázóink az Európa-bajnoki bronzérmet ünneplik

A mieink az oroszokkal kezdenek, szerdán a házigazda olaszok, csütörtökön pedig a spanyolok következnek. A másik csoportban Görög­ország, Hollandia, Kanada, Kazah­sztán és Brazília küzd egymással. A lebonyolítás érdekessége, hogy bár csoportkört is rendeznek, a kvóták sorsa egyetlen meccsen, a pénteki negyeddöntőn dől el. Ez azt jelenti, hogy akár három vereséggel és egy legjobbkor elért győzelemmel is kiharcolható az olimpiai szereplés.

„Négy csapatnak nagyon fog tetszeni ez a lebonyolítás, a többieknek már kevésbé” – kezdte lapunknak Merész András szövetségi kapitány, majd hozzátette: „jósolni lehetetlen, mert a kilencből hét válogatott szinte egyforma erőt képvisel, bárki bármikor megverhet bárkit. Hogy úgy mondjam, ez nem pusztán egy kétismeretlenes egyenlet, hanem itt csak ismeretlen van. Az egyetlen könnyű utat az jelentené, ha megnyernénk a csoportot, mert akkor a negyeddöntőben Kazahsztán vagy Brazília jönne, márpedig őket a papírforma szerint simán verjük. Úgy érzem azonban, hogy jelenlegi állapotában a csapat erre aligha lesz képes, ezért jobban járunk, ha minden erőnkkel a negyedik, mindent eldöntő meccsre koncentrálunk. Biztos vagyok benne, hogy mindenki más is így tesz majd, azaz a csoportmeccsek alatt aligha mutatja meg legfőbb fegyvereit.”

Merész András elmondta, az elmúlt hetekben két okból is a fizikai felkészülésre helyezték a hangsúlyt: „négy nap alatt négy mérkőzést kell majd játszani, amiből a negyedik lesz kulcsfontosságú, vagyis bírni kell erővel a sorozatterhelést. Másrészt rajtunk kívülálló okok miatt nem találtunk megfelelő edzőpartnereket, így az Eb előtti tizennéggyel szemben ezúttal csak öt edzőmeccs van a hátunk mögött. Ilyen szempontból talán mégiscsak kedvez nekünk a lebonyolítás, mert az első három találkozón lesz lehetőségünk játékba lendülni.” A januárban Európa-bajnoki bronzérmet szerző kerethez képest egyetlen változás történt, az érettségire készülő Illés Anna helyett Czigány Dóra került a 13 fős utazó csapatba.

Az olimpián nyolc női csapat vehet részt (ebből egy hely a briteké) és mivel a világ közvetlen élmezőnyét tíz válogatott alkotja, így itt fokozottan igaz a megállapítás, hogy az ötkarikás játékokra kijutni gyakorlatilag nehezebb, mint ott jól szerepelni. A magyar válogatott ugyanakkor az eindhoveni harmadik hellyel már bizonyította, hogy ebben a nagyon kiegyensúlyozott mezőnyben is ott a helye a legjobbak között.

Nem árt azonban megemlíteni, hogy az együttes átlagéletkora 23 év, vagyis ez valóban a jövő csapata. Persze, ettől még miért ne lehetne a jelené is?

 

Ha a válogatott sikerrel veszi a trieszti selejtezőtornát, akkor a négy évvel ezelőtti pekingi olimpiához hasonlóan Londonban is három csapatért szoríthatunk (2008-ban a két vízilabda-válogatott mellett a női kézilabdázók vívták ki a szereplést). A 2004-es athéni játékokra négy együttesünk is kvalifikálta magát és szintén négy csapatunk volt 1964-ben Tokióban, 1972-ben Münchenben és 1976-ban Montrealban. A csúcsot ilyen téren az 1980-as moszkvai olimpiai jelentette, akkor összesen öt csapat, a férfi és a női kézilabda-, a női kosárlabda-, a női röplabda- és a férfi vízilabda-válogatott szerzett kvótát.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!