Sikerek, díjak és sikerdíjak. - Két úszó, egy kézilabdás, egy tornász és egy kajakos. A Forbes gazdasági magazin magyar kiadásában nemrég megjelent lista szerint ők, vagyis név szerint Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Görbicz Anita, Berki Krisztián és Kozák Danuta ma Magyarország legértékesebb sportolói. A lap a sorrend felállításakor főként az eredményességre koncentrált, az üzleti potenciál, médiamegjelenések, marketingérték és az ismertség csak ezután következtek.

  <h1>Huszti Szabolcs - Fotó: Peter Steffen, AFP/Europress</h1>-
  <h1>Hosszú Katinka</h1>-
  <h1>LeBron James - Forrás: Profimedia</h1>-

Huszti Szabolcs - Fotó: Peter Steffen, AFP/Europress

- – Kép 1/3

Persze, mint minden lista, ez sem nélkülöz némi szubjektivitást, így aztán a sorrend nyugodtan vitatható – ettől függetlenül beszédes. Nem véletlenül kezdtük ugyanis az elején a nevek helyett a sportágak felsorolásával. Miközben ugyanis a hasonló nemzetközi lajstromokon rendre futballisták, bokszolók, teniszezők, golfozók, F1-pilóták vagy valamely észak-amerikai profi sport képviselői alkotják az élmezőnyt, nálunk ezekben a sportágakban a klasszis magyar versenyző fájó hiánycikk.

A magyar listát így olyan sportágak uralják (a top 25-ből tízen kajakosok vagy vízilabdázók), amelyek itthon ugyan népszerűek, de világszerte csak kevés figyelem hárul rájuk.

A magyar Forbes a legjobban kereső magyar sportolók listáját is közölte, amivel ha lehet, még kényesebb témába tenyerelt. A listavezető Huszti Szabolcs szinte azonnal reagált, „abszurdnak” nevezte a lap által feltüntetett évi 4 millió eurós (1,2 milliárd forintos) bérét, mint írta, a felét se kapja meg ennek az összegnek. Nem véletlenül kellett azonban becslésekre támaszkodnia a magazinnak, hiszen míg Nyugaton természetes, hogy egy sportolói szerződés megkötésekor nyilvánosságra hozzák annak anyagi részleteit, addig idehaza ez valamiért tabutéma.

Magyarország legértékesebb sportolói (Forbes)
1. Hosszú Katinka úszás
2. Gyurta Dániel úszás
3. Görbicz Anita kézilabda

A világ legértékesebb sportolói (Forbes)
1. LeBron James kosárlabda
2. Tiger Woods golf
3. Roger Federer tenisz

 

A legjobban kereső sportolók
A top 3 mellett néhány szomszédos ország listavezetőjét is feltüntettük. A Forbes magyar sorrendjét Huszti Szabolcs vezette 4 millió eurós évi fizetéssel, ám ő ezt a számot cáfolta.

A legnagyobb keresetek
1. Floyd Mayweather - amerikai - ökölvívás - 105 millió dollár
2. Cristiano Ronaldo - portugál - labdarúgás - 80 millió dollár
3. LeBron James - amerikai - kosárlabda - 72 millió dollár
...
Novak Djokovics - szerb - tenisz - 33 millió dollár
Vlagyimir Klicsko - ukrán - ökölvívás - 28 millió dollár
Anze Kopitar - szlovén - jégkorong - 12 millió dollár
Luka Modric - horvát - labdarúgás - 9 millió dollár
Marian Hossa - szlovák - jégkorong - 8 millió dollár
Thomas Vanek - osztrák - jégkorong - 6 millió dollár

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!