Balzsay Károly korábbi nagyközépsúlyú profi világbajnokunk augusztus 26-án Donyeckben világbajnoki címért bokszol az ukrán Sztaniszlav Kashtanov ellen. Az ukrán bokszoló eddig 28 mérkőzést vívott, és veretlen, és ebből 15-öt K. O.-val nyert.

 
Balzsay Károly

Balzsaynak mindössze két veresége van, igaz, ez nagyon fájó a számára, mert ekkor veszítette el világbajnoki címét. De a K. O.-sikerek tekintetében nincs lemaradva az ukrántól.

Két hete kezdte meg a felkészülést a következő találkozójára Hamburgban, és telefonbeszélgetésünkön elmondta: egyelőre még csak erősítő és futóedzéseket végez. Néha-néha azért iskolázni bemegy a ringbe, ahol edzője Michael Timm oktatja, aki annak idején a budapesti Európa-bajnokságon még NDK színekben kontinensbajnoki címet szerzett.

Ellenfeléről a következőket nyilatkozta: – Sajnos nem sokat tudok róla, mert mindössze csak egy pár perces videót láttam vele, normál alapállású és „egyeket” üt, valamint imádja a felütéseket alkalmazni. Valamivel magasabb nálam, de ez a pár centi nem okoz majd gondot. Keménykötésű és a K. O.-s eredményei alapján igen csak nagyot tud ütni.

Arra a kérdésünkre, hogy miért vállalkozott a donyecki meccsre, elmondta, hogy az ukrán valóban minden találkozóját eddig hazai környezetben vívta, és innen jött a legjobb ajánlat, amelyet klubja, az Universum elfogadott. Arra a felvetésünkre, hogy mennyire számítanak a bírók, ha minden meccsét otthon nyerte meg, nem fordulhat-e elő, hogy túlságosan részlehajlóak, így válaszolt: – A világszervezet, azaz a WBA jelöli ki a bírókat, tehát túlsúlyban nem lehet ukrán pontozó.

– Ám az tudott minden pontozásos sportágban, hogy azért egy kicsit mindig a hazai versenyző számára billen a mérleg nyelve – vetettük közbe.

– Ez így van, ám nem ezzel kell foglalkozni, hanem azzal, hogy ha az ember odaáll, akkor jól „játsszon”, mert a boksz, az játék. Aki nem így veszi, az hamar ráfázhat.

Balzsay nagyon bízik benne, hogy sikerül visszakapaszkodnia a trónra, csak azt sajnálja, hogy a mostani mérkőzése előtt nem jött létre az Európa-bajnoki címért tervezett csatája, amelyre hosszú időn keresztül készült. Körülbelül három hét múlva kezdi meg a ringben való felkészülést, mikor is váltott ellenfelekkel fog bokszolni a tréningeken, és reméli, hogy sikerül majd hosszabb felvételt beszerezni Kashtanovról, amelynek alapján olyan felkészülési partnereket találhat, akik hasonló „stílusban” verekednek, mint leendő ellenfele.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!