Amire annyian vártak, megszületett: Berki Krisztián a világbajnokságon Japánban csodálatos gyakorlattal rukkolt elő a lólengés döntőjében. Nagy fölénnyel utasította maga mögé riváli­sait, akik, úgy tűnik, megijedtek Krisztián selejtezőben mutatott teljesítményétől – és sorra rontottak.

 
Berki Krisztián csapattársát, Hídvégi Videt ölelgeti. Immár kétszeres világbajnokunk 15,833 pontos gyakorlattal, a második helyezett francia riválisára is több, mint fél pontot verve szerezte meg a vb-címet, és minden bizonnyal az olimpiai kvótát is (fotó: Toru Hanai, Reuters)

Nem sokkal a finálé után sikerült szót váltanunk Krisztiánnal, aki a Vasárnapi Híreknek elmondta: szokásától eltérően izgult a gyakorlat bemutatása előtt. Hetedikként szólították a szerhez.

– Megfigyelte a konkurensek gyakorlatait?

– Nem fordítottam nekik hátat, de a közönség reakciójából is éreztem, hogy többeknél „gubanc van”. Hála égnek hibátlanul sikerült bemutatni a gyakorlatomat, de csak a leugrás után éreztem úgy, hogy jól csináltam. Ám csak akkor nyugodtam meg, amikor a pontozók értékelését megláttam.

– A vb előtt sokat lehetett hallani arról, hogy a japán ló kisebb, mint amit a világ más tájain használnak…

– Ez így igaz. Szerencsére a MOB biztosított a számomra egy ilyen szert és ezen készülhettem a világbajnokságra. Meg is lett az eredménye.

– Sokáig kétséges volt, ahogy a Japánt ért katasztrófa miatt megrendezik-e a szigetországban a világbajnokságot. Most, hogy ott jár, érez-e ebből valamit?

– Nem sok időm volt az edzések miatt, hogy körbenézzek Tokióban. Amit tapasztaltam: a japánok élik a normális életüket.

– Mi okozott még örömet az aranyérem mellett?

– A csapatszellem. Ám egy kicsit szomorkás a hangulatom, mert versenyzőtársam, Hídvégi Vid épphogy lemaradt a dobogóról, a negyedikként végzett, bár fantasztikus lett volna, ha egymás mellett állhattunk az eredményhirdetéskor.

– A vb-vel véget ért a versenyzés az idén?

– Még egy komoly viadalon, Szombathelyen állok rajthoz, utána kapok egy rövid pihenőt Kovács István edzőmtől, majd elkezdjük a felkészülést a londoni olimpiára.

– Ezek szerint megvan a kvóta?

– A mi számításaink szerint igen, de a hivatalos eredményre még várni kell a Nemzetközi Torna Szövetség döntéséig.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!