Megoszlanak a vélemények az új párbajtőr szövetségi kapitány személyéről: a világ- és Európa-bajnok olimpiai egyéni bronzérmes, Mincza-Nébald Ildikó váltotta a tisztségről lemondott a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győzőt. A támogatói szerint Ildikó az egyik legtapasztaltabb női versenyző volt, aki hosszabb ideje a klubjában és a szövetségen belül megfelelő vezetői tapasztalatokat is szerzett, továbbá mindenkit ismer azok közül, akik számításba jöhetnek Londonban.

A másik fél pedig azzal érvel: lehet, hogy kiváló vívó volt, de az utóbbi években nem szorgoskodott közvetlenül a pást mellett. 

A szakág nincs könnyű helyzetben, mind a nőknek, mind a férfiaknak már csak két kvalifikációs lehetősége van, ezért most az a legfontosabb, hogy elüljenek a hullámok. Abban azonban jószerivel mindenki egyetért, hogy Kulcsár Győző mellőzése a MOB-tagság esetében – ezért mondott le a kapitányságról – „öntus” volt a szövetség részéről. A héten a világbajnok Kulcsár Krisztián nyíltan kifogásolta Mincza kinevezését. – Tudtam, amikor elvállaltam, hogy nem lesz harsonás díszmenetem, ami pedig Krisztiánt illeti, nincs személyes ellentét közöttünk, de a szövetség elnökségi ülésein, évek óta szinte mindig más véleményen vagyunk. Ő azt kifogásolja, hogy nincsenek edzői tapasztalataim, és ez igaz. Ám egy kapitány feladata a kiváló edzők mellett nem az, hogy leálljon vívni a versenyzőkkel, hanem a szervezés – nyilatkozta a Vasárnapi Híreknek Mincza Ildikó. Hozzátette, hogy Kulcsár Győző a szakág ikonja és biztos benne, edzőként mindent meg fog tenni, hogy a párbajtőrözők kijussanak a londoni olimpiára, s ennek érdekében külön leül vele, hogy megbeszéljék a teendőket. „Sajnos nem állunk túl jól, egyéniben a kijutáshoz legközelebb Imre Géza van, míg Boczkó Gábornak és Szász Emesének nagyot kell vívnia Londonért, férfi csapatverseny nem lesz, a nőknél pedig a jelenlegi 12. helynél jóval előrébb kell végeznünk a hátralévő két viadalon a kijutáshoz” – mondta a VH-nak az új szövetségi kapitány. 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!