Egy hónapja tartó találgatások értek véget a héten, amikor a Chelsea-nél bejelentették, hogy a Portóval idén Európa Ligát nyerő André Villas-Boas váltja a vezetőedzői székben az utolsó angol bajnoki mérkőzések lefújása után alig két órával menesztett Carlo Ancelottit.

 
Villas-Boas még Portó-menedzserként

A mintegy 13 millió fontért szerződtetett portugál szakember ezzel nem csak a Premier League történetének legdrágább menedzsere lett, de a maga 33 évével egyszersmind a legfiatalabb is. Ennyi idősen még játékosként sem számítana veteránnak, hiszen a Kékek jelenlegi keretéből az egyaránt kulcsembernek számító Drogba és Lampard is éppen ennyi idős. Futballistaként sosem játszott profi szinten, ám edzőként már fiatal kora ellenére is bizonyított. A mögöttünk hagyott szezonban a már említett EL-diadal mellett veretlenül, 21 pontos előnnyel nyerte meg csapatával a bajnokságot, ráadásképpen pedig elhódította a Portugál Kupát is. Érthető tehát, hogy a minden lehetséges trófeát begyűjtő együtteséből néhányat Londonba is szívesen magával vinne. A hírek szerint Joao Moutinho mellett már az idei Európa Ligában 17 gólt szerző Falcaóval is megkezdődtek a tárgyalások.

Nem csoda, ha némi déjà vu érzése támad az embernek, hiszen hét évvel ezelőtt egy szintén a Portótól érkező portugál tréner ugyancsak kedvenc játékosai leigazolásával igyekezett megalapozni sikereit a klubnál. Az illetőt José Mourinhónak hívták, és nem véletlen, hogy Villas-Boasnak lépten-nyomon számolnia kell a vele való összehasonlítással, hiszen korábban éveken át dolgozott a Real Madrid jelenlegi vezetőedzőjének stábjában. Többek között a Chelsea kispadján eltöltött három éve alatt is segítette Mourinhót, amely a 2003 óta tartó Roman Abramovics-éra legsikeresebb időszaka volt.

Az Abramovics-korban nyolc év alatt eddig hatan (Claudio Ranieri, José Mourinho, Avram Grant, Felipe Scolari, Gus Hiddinks, Carlo Ancelotti) adták egymásnak a kilincset. Ancelotti számára az idei sikertelenség után annak ellenére sem volt menekvés, hogy vezetésével tavaly a Chelsea fennállása során először tudott duplázni, azaz megnyerte a bajnokságot és az FA-kupát is. A saját elmondása szerint egyéves pihenőre készülő olasz tréner legnagyobb „adósságának” rendezése, az angol rekordot jelentő 50 millió fontért szerződtetett, de eddigi 18 meccsén mindössze egyszer eredményes Fernando Torres csapatba építése így már az utódra vár.

Villas-Boas kinevezése azt is jelentheti, hogy Abramovics lassan belátja, hogy annak idején hiba volt elküldeni Mourinhót, hiszen bár a két edző habitusa teljesen különböző, mégis, a többéves közös munkájuk, illetve a Portóval elért világraszóló sikereik után nehéz nem párhuzamba állítani kettejüket. Rövidesen kiderül, hogy a tanítvány túlszárnyalja-e mesterét, és Villas-Boas valóra váltja-e a nem épp a türelméről híres orosz tulajdonos legfőbb álmát, vagyis megszerzi-e az egyedüli olyan trófeát, amelyet Mourinhónak a Chelsea-vel sosem sikerült: a BL-serleget.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!