Ráférnek a Premier League-ben aratott győzelmek a legjobb angol klubokra, amelyek az elmúlt évekhez képest szokatlanul gyengén szerepelnek a nemzetközi kupaporondon.

Néhány hónapja aligha hitte volna bárki, hogy a Manchester United jövő szerdán, a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában ki-ki mérkőzésre utazik Baselbe, a Chelsea-re pedig egy nappal korábban odahaza, a Valencia ellen vár sorsdöntő mérkőzés. E két csapatnak legalább még saját kezében van a sorsa, nem úgy, mint a bajnokságot ötpontos előnnyel vezető, de a BL-ben szinte reménytelen helyzetben lévő Manchester Citynek. Érdekes, hogy az utolsó kört éppen az az Arsenal várhatja biztos csoportelsőként, amely a bajnokságban a nagyok közül leginkább botladozik. Ha hozzátesszük, hogy a Premier League-ben szárnyaló Tottenham már csak a csodával határos módon menekülhet meg a kieséstől az Európa Ligában, miközben a tabella 13. és 15. helyén álló Stoke City és Fulham ugyanott továbbjutásra áll, úgy tűnik: teljesen a fejére tetejére állt a világ!

A rend aztán tegnap valamelyest helyreállt, és megszülettek a hőn áhított önbizalom-növelő győzelmek. A legnehezebbnek a Chelsea feladata tűnt, amely a hazai pályán március eleje óta veretlen Newcastle otthonába látogatott. A találkozó korán eldőlhetett volna, de Lampard a 13. percben büntetőt hibázott (ez volt a Kékek idei harmadik kihagyott tizenegyese – négy kísérletből), a fiatal Sturridge pedig kis túlzással egy komplett szezonra elegendő helyzetet hagyott ki. A hajrá így izgalmasan alakult, de a házigazdák a végére megtörtek, a Chelsea pedig a 89. és a 92. percben szerzett gólokkal kiütésessé tette győzelmét. Mellesleg a mérkőzés után kiderült, hogy a londoni Kékek szívesen túladának az utóbbi időben a tartalékokkal készülő Alexen és Anelkán. Utóbbi játékost már szóba is hozták az Anzsi Mahacskala gárdájával. Nem adta alább a Manchester City, az Arsenal és a Tottenham sem, és ha nehezen is, de nyert a címvédő Manchester United is. A Vörös Ördögök győztes gólját a 19 esztendős Phil Jones szerezte. Bár a legjobb együttesek szórták a gólokat, duplázni egyetlen játékosuk sem tudott. A Blackburnt erősítő nigériai Yakubu viszont már félidőben kettőnél tartott, és végül meg sem állt a „mesternégyesig”. A Queens Park Rangers–West Brom mérkőzés amolyan magyar derbi is lehetett volna, Gera Zoltánra azonban múlt heti keresztszalag-szakadása után szombaton meccs helyett műtét várt. Pályára lépni így csak Buzsáky Ákosnak volt esélye, aki negyed órát kapott a hazaiak edzőjétől.

A Bundesligában ezúttal minden a Bayern München kezére játszott. A legtöbbet persze a bajorok tették, akik Robben és Ribéry két-két találatával 4-1-re legyőzték a Werder Brement. Mivel a forduló előtt listavezető Dortmund és a második helyezett Mönc­hen­gladbach rangadója 1-1-el zárult, a Bayern a harmadik helyről a tabella első helyére ugrott.

A spanyol bajnokságban a Real Madrid a Gijón felett aratott 3-0-s idegenbeli diadallal hangolt a jövő szombati El Clásicóra. A Barcelona válaszát lapzártánkkor csak „félig” ismertük, 45 perc játék után a katalánok 3-0-ra vezettek a Levante ellen. 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!