Két héttel ezelőtt az összes, futball iránt valamelyest érdeklődő ismerősöm lelkére kötöttem, véletlenül se hagyjon ki egy mérkőzést sem a „négyfordulós” Barcelona–Real Madrid párharcból. Most pedig nem győzök magyarázkodni.

 
Falcao négyet lôtt a Portó öt góljából az Európa Liga elődöntőjében a spanyol Villarealnak (5-1). A másik ágon portugál elődöntő volt (Benfica–Braga 2-1). Szinte biztos, hogy a végső győzelem portugál csapaté lesz

A vártnál „laposabb” bajnoki és a kis túlzással nézhetetlen Király Kupa-finálé után immár túl vagyunk a Bajnokok Ligája-elődöntő első, madridi összecsapásán is, amely finoman szólva újfent nem a labdarúgás ünnepét hozta. Az első egy óra ismét a „taktikai csata” jegyében telt, nyugalomról is csak azért nem beszélhettünk, mert szünetben az öltözőbe menet kisebb kakaskodás alakult ki a játékosok között, amely után a játékvezető piros lapot adott a katalánok cserekapusának, Pintónak. Ez a kiállítás még nem ért emberhátrányt, nem úgy Pepe belépője a 61. percben, amely után a hazaiak negyedik szezonbeli meccsükön negyedszer is tíz emberre fogyatkoztak a Barca ellen. Ez a momentum, ahogy azt később mindkét oldalon elismerték, döntőnek bizonyult, ráadásul Wolfgang Stark ezt követően José Mourinhót is elküldte a kispadtól.

Mindez persze nem von le semmit Lionel Messi érdemeiből, aki az utolsó negyedórában két pazar gólt szerzett. A tavalyi év Aranylabdása ezzel már 11 találatnál jár a BL idei kiírásában, és csapata 2-0-s idegenbeli sikeréből kiindulva alighanem még két mérkőzése is van arra, hogy befogja a nyolc évvel ezelőtt 14-ig jutó, és ezzel rekorder Ruud van Nistelrooyt. A találkozót követően a királyi gárda trénere a szokottnál is messzebbre ment, nyilatkozataiban többek között arra utalt, hogy a gránátvörös-kékek a mezükön szereplő UNICEF (ENSZ Gyermekalap) támogatása miatt előnyt élveznek az UEFA-nál a többi csapattal szemben. Nem lenne meglepő, ha a fentiek fényében a kilencven perc alatt történtek miatt indított vizsgálat a portugál tréner számára szigorú büntetéssel zárulna. Az utóbbi napok eseményei pedig még a mutatott játéknál is méltatlanabbak a két klub nimbuszához: a Barcelona jó hírneve megsértése miatt feljelentést tett a szövetségnél az ellenfél edzője ellen, míg a Real mintegy válaszul a játékosok sportszerűtlen viselkedése, illetve a színészkedések okán panaszolta be riválisát. A madridiak mindezt fotókkal és videofelvételekkel is megpróbálták alátámasztani, amelyeken szerintük az is látszik, hogy a sorsdöntő szituációnál Pepe nem ért hozzá a később hordágyon levitt Dani Alveshez. A feleknek mindenesetre egy „dobásuk” még maradt, méghozzá a jövő keddi, barcelonai visszavágó. Bízhatunk abban, hogy a két együttes képes lehet akár egy meccsel feledtetni az eddig történteket.

Győzelmével a Barcelona a Manchester United előző napi példáját követte, amely a Schalke otthonában tett szert hasonló előnyre. A gelsen­kirche­nieknél kedden csak Neuer kapus fogott ki jó napot, illetve rengeteg labdát, így a németeknek nem volt esélye a Vörös Ördögök ellen. Az MU számára azonban még hátravan a hét rangadója, a vasárnap délutáni Arsenal elleni Premier League-ütközet. Az Ágyúsok ugyan múlt heti vereségükkel vélhetően kiszálltak a bajnoki címért folyó versenyből, de esetleges sikerükkel jó szolgálatot tehetnek a United mögött hat ponttal álló, ma délután a Tottenham ellen londoni derbit vívó Chelsea-nek.

Angliában még nem, de a Bundes­li­gában akár már ezen a hétvégén bajnokot avathatnak. Sokan már hónapokkal ezelőtt megelőlegezték a Salá­tás­tálat a Dortmundnak, amely ugyan az utóbbi időben kissé megtorpant, de öt­­pontos előnyét három fordulóval a vége előtt illene megtartania. Már nem csak a saját kezében van viszont a Bayern München sorsa, amelynek győzelmei mellett a Hannover botlásában is bíznia kell, ha dobogós helyen akarja zárni az idényt.

 

„Sért, hogy diszkriminációval vádolnak, ami teljesen ellentétes az elveimmel” – jelentette ki Laurent Blanc, a francia futballválogatott edzője. Blanc azért kényszerült sajtótájékoztatót tartani, mert a Médiapart francia hírportál csütörtök este nyilvánosságra hozott információi szerint a francia labdarúgó-szövetség titkos numerus clausust vezetett be. Eszerint 12-13 éves korosztálynál idősebb labdarúgók között nem lehet 30 százaléknál több az arab származású vagy a fekete játékosok aránya.

(Sz. Á.)

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!