Az Új-Zélandon zajló húszcsapatos rögbi-világbajnokság harmadik fordulóját rendezték a héten. A D csoportban a címvédő Dél-Afrika válogatottja lemosta a pályáról Namíbiát, amely elsőként tudott le meccset szerzett pont nélkül a tornán.

 
A vb nyitóünnepségén a hagyományos, ellenfelet megfélemlítő hakát mutatják be maori táncosok (fotó: Jacky Naegelen, Reuters)

Az A csoportot a rögbi „braziljai”, a házigazda Új-Zéland válogatottja vezeti. Ők a torna egyértelmű favoritjai, 1987 óta ábrándoznak második világbajnoki címükről. Eddig Japánt és Tongát intézték el, simán. A B csoport legnagyobb esélyese Anglia, a C jelű ötöst pedig az ausztrálok dominálják. Az internetes fogadóirodák csupán másfélszeres pénzt fizetnek, ha az All Blacks, azaz Új-Zéland nyeri a tornát. Őket követi Ausztrália, nyolcas szorzóval. A világbajnokság október 23-ig tart, Új-Zéland tizenegy városának tizenkét stadionjában. A negyeddöntőket október 8-án rendezik.

Ha ránézünk a labdarúgó-vb selejtező csoportunkra, és rögbiben képzelnénk el ugyanezt a felállást, akkor a románok simán behúznák az első helyet, mögöttük a hollandok végeznének. Mi legfeljebb az andorraiakat tudnánk megszorongatni és a csoport negyedik helyét tudnánk elcsípni. Ez egyben azt is jelentené, hogy sereghajtóként búcsúznánk, hiszen Észtországnak és Törökországnak nincs is válogatottja.

A rögbi története az ókorban kezdődik, a görögök episzkürosz nevű játékát tartják az ősnek. A sportág írott történelme 1823-ban született. A legenda szerint az angliai Rugby városában egy futballmeccs alatt William Webb Ellis felkapta a labdát, berohant vele a kapuba, ott letette, majd felkiáltott: gól! Akkoriban a labdarúgás szabályait még nem foglalták írásba, de a labda kézzel érintése már tiltott volt. Ennek ellenére a nézőknek tetszett az „új játék”, a „Rugby football”. Húsz évvel később kiadták a rögbi szabálykönyvét, 1900 és 1924 között pedig még az olimpiára is meghívták a sportágat. A rögbi ma az egyik legnépszerűbb sport a világon, a legutóbbi, 2007-es vb-t átlagosan 47 ezer néző szurkolta végig a helyszínen. Az idei vb-nyitányt kétszáz ország csaknem egymilliárd nézője követhette nyomon élőben.

(Á. D.)

 

 

Haka

Az All Blacks, minden nemzetközi meccsén előtt előad egy hakát, azaz tradicionális maori harci táncot. Az év nagy részében a Ka mate-hakánka nevezett táncot járják el, s közben énekelnek. A vezető kántálja a buzdító sorokat, a többiek utána. „Üsd a tenyered a combodhoz! Nyomd ki a mellkasod! Hajlítsd a térded! Kövesse a csípőd is… Üsd a talpad a földhöz, amilyen erősen csak bírod!”

 

A szabályok

A játék célja, hogy mindkét csapat a labda cipelésével, passzolásával, rúgásával és lehelyezésével annyi pontot szerezzen, amennyit csak tud. A rögbit kétszer 15-en játsszák, a játékidő kétszer 40 perc. A pálya mérete 100×50 méter, plusz célterület (min. 10, max 22 méter). A labdát csak hátrafelé lehet passzolni, előre vinni vagy rúgni szabad. Szerelni csak a labdás játékost lehet, annak lebirkózásával, a „mélyfogással”. A földre vitt játékosnak ezután el kell engednie a labdát…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!