Titkon reméltünk egy érmet a hosszútávúszó versenyektől a sanghaji vizes világbajnokságon, majd mikor már lemondtunk róla, mégis megszületett. Legnagyobb reménységünket, Risztov Évát az élbolyban haladva zárták ki a 10 km-es versenyen, miután az egyik bíró szerint visszahúzta ausztrál ellenfelét.

 
25 kilométeres nyílt vízi számban Grecsák Balázs bronzérmes

Az utolsó nyílt vízi számban, a férfiak 25 km-es távján aztán Gercsák Balázs hatalmas meglepetésre bronzérmet szerzett. A több mint ötórás tempózás végén a Jövő SC 22 esztendős úszója mintegy fél perccel maradt le a győztes bolgár Sztojcsevtől, és mindössze két másodperccel előzte meg a negyedik helyen végző spanyol riválisát.

Biztosan nem szerez viszont érmet női vízilabda-válogatottunk, amely szombaton 10-9-re kikapott Ausztráliától, így nem jutott a legjobb nyolc közé. Merész András megfiatalított együttese a harmadik negyedben négygólos hátrányba került, innen pedig a nagy hajrá ellenére sem volt visszaút. A magyar csapat a folytatásban a 9. helyért küzdhet, amelyhez először hétfőn a spanyolokat kell legyőznie. A csoportelsőként záró magyar férfi válogatott a négy közé jutásért a vasárnap délelőtti Kanada–USA összecsapás győztesével mérkőzik. Az észak-amerikai rangadó esélyese az Egyesült Államok, így a keddi negyeddöntőben alighanem sor kerül a pekingi olimpiai döntő visszavágójára. A találkozó tétje nemcsak az elődöntőbe jutás, hanem minden bizonnyal az olimpiai kvóta megszerzése lesz.

A világbajnokságon egyelőre jóformán csak két nemzetnek termett babér. Az oroszok mind a hét szinkronúszó számot megnyerték, Natalja Iscsenko egymaga hat aranyérmet gyűjtött. Mű­­ugrásban pedig a házigazda kínaiak tartanak kilencből kilencnél, és még hátra van a férfiak toronyugró versenye, amelynek vasárnapi döntőjébe szintén hazai versenyző jutott be a legmagasabb pontszámmal. Ennek ellenére még korántsem biztos, hogy ez a két ország végez az éremtáblázat első helyein, a vb-n kiosztásra kerülő 66 aranyérem közül ugyanis 40 a ma kezdődő úszószámokban talál gazdára. Magyar idő szerint vasárnap hajnalban Kis Gergő (400 m gyors), Kapás Bog­­lárka (400 m gyors), illetve a női 4x100 m-es gyorsváltó már a kora délutáni döntőkbe jutásért úszik, valamint nem a legerősebb számában ugyan, de be­­mutatkozik Gyurta Dániel is (100 m mell).

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!