A debreceni országos úszóbajnokságon sok kiváló eredmény született, de talán az egyik váratlan siker az volt, hogy 50 méteres gyorsúszásban egy másik sportágból érkezett hölgy szerezte meg a bajnoki címet. Azoknak, akik jártasak a sport világában, azért annyira nem volt meglepő, hogy világklasszis uszonyos úszónk, Senánszky Petra, a Debreceni Búvárklub kiválósága „halászta el” az aranyérmet a többiek elől. A többszörös világbajnok és világcsúcstartó, Világjátékok-győztes versenyzővel beszélgettünk.

 

– Az uszonyok nélküli úszás merőben más mozgást igényel a medencében, mint a saját sportága. Miért döntött úgy, hogy ezúttal otthonfelejti az uszonyait?

– Úgy egy hónappal a verseny előtt kerestek meg, hogy induljak el az ob-n a 4x100-as női gyorsváltóban a Debreceni Sportcentrum-os lányokkal. Az edzőmmel, Kókai Dáviddal úgy gondoltuk, vállalom, mert uszonyok nélkül is tudok úszni, azután majd meglátjuk, hogy mi lesz.

– A 4x100-as váltóban is jó eredményt ért el, de az 50 méteres női gyors fináléjába a legjobb idővel került be. Számított a győzelemre?

– Nem igazán gondolkodtam ezen. Úgy voltam vele, kiúszom magamból, amit tudok, de nagyon örültem annak, hogy hazai közönség előtt tudtam nyerni.

– A saját sportágában pipával teljesíti a távot. Pipa nélkül hány levegővel ment végig az 50 méteres versenyen?

– Nem számoltam. Az első kb. 20 méteren egyáltalán nem, azután, talán ha háromszor vettem levegőt.

– Évek óta az 50, 100 és 200 méteres uszonyos gyorsúszásban gyűjti az érmeket. A nyílt vízen, például tengeren versenyzett már?

– A mi sportágunkban is van hosszú távú úszás, de ezt még nem próbáltam és nem is tervezem. Hobbiból persze szoktam búvárkodni a tengerben, szeretek nézelődni a vízben.

– A gyöngyhalász hölgyek hosszú percekig vannak a víz alatt levegő nélkül. Ön meddig bírja?

– Statikusban nekem 3 perc 45 másodperc a legjobb időm, de szerintem az igazi gyöngyhalászok ennél jobbak, és hát a medencében úgy sincsenek gyöngyök.

– Mire lapunk megjelenik, már Lipcsében versenyez a Világkupafordulón. Mekkora lesz a mezőny?

– Úgy tudom, hogy négy kontinensről jön négyszer nyolcvan versenyző, szóval elég sokan leszünk, és nagyon remélem, hogy jól fog sikerülni.

– Milyen versenyek lesznek még idén?

– Lesz még egy Világkupa-forduló Miamiban, ahová nagyon szeretnék kiutazni, majd következik az országos bajnokság, és a fő cél júliusban Belgrádban a felnőtt-világbajnokság, ahol szeretnék jól szerepelni.

Címkék: úszás, sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!