Lapunk régi hagyományát követve, sorozatot indítunk az olimpia évében: olyan magyar sportolókat mutatunk be, akiktől érem vagy pontszerzés várható az ötkarikás játékokon, ezúttal Londonban. Az első a komáromi sportlövő, Sidi Péter, aki még 2010-ben szerezte meg a kvótát.

 
Sidi Péter az Eb- és a vb-arany után az olimpiai elsőséget célozta meg

A negyedik olimpiájára készül a többszörös világ- és Európa-bajnok, akinek gyűjteményéből, már csak az olimpiai érem hiányzik. Sidi egyébként a sportlövészeten kívül a számszeríjászatban is világbajnok. Ezért sajnálja, hogy ez utóbbi nem szerepel az olimpia műsorán. Mint meséli, elég későn, tizenöt évesen indult élete első versenyén, egy amatőr légpuskás viadalon, egyik barátja rábeszélésére. Óriási meglepetésre meg is nyerte.

– Innen már egyenes volt az útja?

– Hála égnek igen, hamar sikerült a legjobbak közé kerülnöm.

– Az eredményeit figyelve, nemcsak légpuskával, hanem golyós puskával is a legjobbak közé számít.

– Mindegyik fegyvert szeretem, de a szívemhez legközelebb a golyós fegyver áll, mert azt tartom az igazinak.

– Mi a különbség az egyes fegyverfajták versenyei között?

– Légpuskával tíz méterről állva adjuk le a lövéseket, míg a másik puskával 50 méterről kell célozni. Ezen belül is a kisöbű puska 3x40 lövéses versenyszámának megnyerését tartják a legértékesebbnek, mikor is állva, térdelve és fekve kell leadni a lövéseket. Ezt nevezik „királykategóriának”. Ebben a számban is világbajnok vagyok. Sok minden számít még, például egy szabadtéri versenyen, ahol 50 méterről kell lőni, az időjárási viszonyok, a szél és tegyük fel, egy rossz légvétel is elég ahhoz, hogy valaki elhibázza a célt. Ezzel szemben légpuskával – ahol a verseny teremben zajlik – 10 méterről kell célba találni.

– Egyszer egy sportlövő azt mondta, hogy nem látni, hanem érezni kell a célt.

– Valóban. Ha az ember teljes koncentrációval figyeli a tízes kör közepét, lehet, hogy elvéti.

– Ahhoz, hogy valaki többféle fegyverrel is megfelelő eredményt érjen el, bizony elég sok lőszert kell elhasználnia.

– Ráadásul ez nem is olcsó mulatság. Légfegyverrel 40 ezer alkalommal lövök célba, a kisöbű fegyverrel úgy 35-40 ezer lőszert használok el egy évben, míg a nagyöbű puskával 3 és fél ezer körüli a lövésszámom.

– Azt már tudjuk, hogy hány alkalommal süti el a puskát, ugyanilyen szorgalommal készül az íjászatra is?

– Nekem ez hobbi. Csak alkalmanként tudok tréningezni és versenyezni ebben a sportágban.

– Sokan úgy tartják, hogy nehéz ember.

– Ha megfelelő körülményeket tudok biztosítani a sportklubom, a Bajnokok–Olimpia SE és a magam számára, könnyen kezelhető ember vagyok, de tény, hogy az igazamért és a társaimért mindig kiállok, még olyankor is, amikor ez komoly konfliktust idéz elő.

– Negyedik alkalommal készül a nagy megmérettetésre. Hogyan látja a londoni ellenfeleket?

– Kapásból fel tudnék sorolni mind a légfegyvernél, mind a golyós puskánál 10-15 olyan embert, akinek győzelme nem okozna meglepetést. Nagyon bízom benne, hogy most Londonban végre sikerül a dobogóra lépnem.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!