Írországban él, vámmentes boltban csoportvezető és eladó, ha meg nem ezt csinálja, akkor 30-40 kilométereket úszkál cápák és ráják között, Manhattanben, a Csatornán (La Manche) vagy éppen Kaliforniában.

 
Molnár Gábor

Molnár Gábor alig egy hete első magyarként pipálhatta ki magának a hosszútávúszók Himalájájának számító „triple crown”-t (La Manche, Manhattan-sziget, Catalina-csatorna) akkor, amikor is 9 óra 48 perc és 33,7 kilométer után a kaliforniai Catalina-csatornánál kimászott a vízből, hogy a hét-nyolcezer elégetett kalória után végre egyen egy jót. „Éjszaka úsztam, de ott mindig így megy. A kísérőhajón ki voltak kapcsolva a fények, nehogy odavonzzák a halakat, azok meg a cápákat. Van, aki használ hanghullámokkal működő cápariasztót, nekem már nem volt rá pénzem, így is négyezer dollárba fájt csak az úszás, erre meg még rájött az utazás. Ezek után már nem nagyon izgattak a cápák” – meséli Gábor, aki saját bevallása szerint sem egy izgulós típus. Mielőtt a vízbe ugrott volna, még a hajón is aludt egy órát. A hajó mellett két kajakos is kísérte, akik négy óra után váltották egymást. Úgy látszik, ők nem bírták azt a tempót, amit Gábor diktált. A hosszútávúszók rémálma éjszakai úszásnál a sötét és az alattuk rejtőzködő több száz méteres mélység, de őt ez sem zavarta. „Inkább jó volt, mert nem láttam, hogy milyen halak úszkálnak körülöttem. Itt nagyon dús a tengeri élővilág. Van itt kis hal, nagy hal, rája, delfin, cápa, minden, amit el lehet képzelni, de nem volt semmi gond. Amikor a vége felé jártam, már felkelt a nap, csodálatos volt a táj. Talán még egy delfin hangját is hallottam valahol a közelben, de akkor lehet, hogy már hallucináltam is kicsit a kimerültségtől” – mondja mosolyogva.

Télen uszodában, nyáron a tengerben edz, de nem csak úszik, hanem fut és biciklizik is. Kaliforniában ideális volt a víz hőmérséklete, legalábbis a 18 fok neki már az, főleg az írországi viszonyokhoz képest. Azt mondja, ez volt a legkellemesebb úszása a három nagy közül – La Manche-nál borzasztó rossz volt az idő és hideg is volt. Manhattanben a mostaninál többet úszott, de rövidebb idő alatt, ott az áramlatok is segítették. Itt sem volt gond az időjárással, az első másfél órát hullámok közt töltötte, aztán minden jóra fordult.

Amikor Manhattanben kijött a vízből, azonnal bedobtak pár sört, most megelégedett a sült kolbásszal, és hogy még emlékezetesebb legyen az egész, jegyesével elkocsikáztak Las Vegasig, hogy összeházasodjanak. Így terveztek mindent, be is jött.

Címkék: sport, úszás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!