Harmincötmilliárd forintból tervezi felépíteni a kormány az új, 40 ezer férőhelyes, de igény esetén akár 55 ezresre bővíthető Puskás Ferenc Stadiont.

Hogy ez mennyire sok pénz, elsősorban attól függ, mivel hasonlítjuk össze. Mintegy tíz évvel ezelőtt építettünk már újjá egy hasonlóan szimbolikus sportlétesítményt, méghozzá az 1999-es karácsonyi vásár ideje alatt a tűz martalékává lett Budapest Sportcsarnokot. Fürjes Balázs, az első Orbán-kormány miniszteri biztosa az akkori beruházás kapcsán eleinte 21-23 milliárd forintos költségekről beszélt, de az összeg már a pályázaton nyertes francia céggel való szerződéskötéskor felszökött 32 milliárdra. A 2004 óta Papp László nevét viselő aréna végül – csaknem egyéves csúszás mellett – legalább 40 milliárdba került.

Ennyibe került akkoriban egy 12 ezres, fedett sportcsarnok. Ebből a pénzből most nem csak az UEFA legmagasabb, 5-ös kategóriájába tartozó nemzeti stadionra futja, hanem a maradékból még a Debrecen, esetleg a Ferencváros új otthona (ezek elvileg 12-12 milliárdba kerülnek) is elkészülhet. Papíron. Mert valami azt súgja, hogy utólag azzal a 70 milliárdos összeggel is kiegyeznénk majd, amelybe a nyáron átadott, hasonló méretű bukaresti román nemzeti aréna került.

Címkék: korrupció

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!