Magyar szempontból a legfontosabb hazai sportesemény ebben az évben a szegedi kajak-kenu világbajnokság, amelyet augusztus 17. és 21. között rendeznek. A jövő évi olimpiára itt lehet megszerezni a kvalifikáció mintegy 80 százalékát. Soha ilyen nagy csapat nem vett részt vb-n, mint most, amikor 48-an képviselik hazánkat.

Storcz itt még Vereckei mögött lapátol, ma már a válogatott szövetségi kapitánya

- – Kép 1/5

– Miért ilyen magas a létszám? – kérdeztük Storcz Botond szövetségi kapitányt.

– Azért, mert nagyon kevés lesz a duplázó vagy triplázó, miután a legfontosabb most az olimpiai kvóták megszerzése. A nőknél 6, a férfi kajakosoknál 8, a kenusoknál pedig 4 kvóta szerezhető meg.

– Ebből hányat remél?

– A nőknél hatot, a kenusoknál jó lenne négyet, a férfi kajakosoknál hat londoni repülőjegyet remélek.

– Korábban egy-egy világverseny előtt arra is vállalkozott, hogy az aranyak számát is megjósolja.

– Ha minden összejön, akkor 4-6 medál lehet a mi termésünk a legfényesebbek közül.

– Ha az erőviszonyokat vesszük figyelembe, kik lehetnek a mieink legnagyobb ellenfelei?

– Elsősorban a németek, de a volt szovjet utódállamok is nagyon erősek, nem beszélve arról, hogy az ausztrálok és az új-zélandiak, valamint a svédek ugyancsak nagyon jók.

– Lesznek-e újoncok a csapatban?

– Soha ennyi újoncot még nem küldtünk vízre, mint az idén Szegeden, és érdekességképpen meg kell említeni, hogy a csapat legfiatalabb tagja, Tótka Sándor alig 17 esztendős – ő a kajak váltóban szerepel.

– Korábban szó volt arról, hogy nemigen lesznek duplázók, ám aki ránéz a nevezési listára, annak megakadhat a szeme azon, hogy többen mégis csak…

– Valóban, Kovács Katalin és Kozák Danuta négy számban áll rajthoz, Csipes Tamara pedig háromban.

– Kovácsnál maradva: amire még nem volt példa: csapathajóban indul.

– Ez a válogató rendszerünk következménye, de Kati tudását és hozzáállását ismerve kiváló tagja lesz a csapathajóknak.

A kajakkirálynõ

Kovács Kati ezúttal négy számban áll rajthoz, és bármily meglepő, most egyetlen egyéni számban sem lesz ott; csapathajókban indul párosban és négyesben. Elmondta, hogy ő ugyanúgy szereti a csapathajót, mint az egyénit. Ezúttal nem megszokott partnerével, Janics Natasával ül egy hajóba, mert Natasa „szülési szabadságon” van. Egyébként ő is ott lesz Szegeden, mint a világbajnokság háziasszonya. Kati ebben az évben Csipes Tamarával ül egy hajóban. Olyan párt kerestek a számára, aki hasonló stílusú, mint Natasa, így nem okoz gondot az együttevezés. Habár a válogatási rendszer miatt nem párosban készültek, hanem mindenki egyéni számban állt oda, és ezeknek az ismeretében alakította ki a kapitány a válogatott összetételét. Kati imád Szegeden versenyezni, ahol első vb-aranyérmét nyerte, nem is szólva arról, hogy ilyen közönség sehol a világon nincsen, mint Magyarországon a Maty-éri pályán, amelyet a világ legjobb „vizes stadionjának” tart. Szeretné bizonyítani, hogy Londonban is ott a helye.

Az állócsillag

Vereckei Ákos meghatározó egyénisége a magyar kajak-kenu sportnak, kétszeres olimpiai, hatszoros világ- és nyolcszoros Európa-bajnok, ezüst- és bronzérmei egy numizmatikai kiállítás anyagát is kitennék. Mostanság nem egyéniben, hanem páros, illetve négyes hajóban bizonyít, ezúttal a négyes tagjaként veszi fel a küzdelmet az ellenfelekkel, és nagyon fontosnak tartja, hogy sikerüljön a londoni kvóta megszerzése, mert ebben a számban csak Szegeden nyílik erre lehetőség.

Nem tartozik már a fiatal legények közé, s mióta egyedül készül, és csinálja meg az edzéstervét, bármilyen furcsa, de egyre jobban élvezi a sportágat, az edzéseket, a versenyeket. Bízik benne, hogy még hosszú ideig ott tud maradni a legjobbak között.

Nem a kor számít

Aki „á”-t mond, mondjon Beét is – hallhatta nyilván nemegyszer a mondás tréfás változatát Beé István, az ötszörös világ- és Európa-bajnok kajakozó, aki 29 évvel ezelőtt kezdte el ezt a sportágat. Saját bevallása szerint ifjúsági korában nem tartozott a szupertehetségek közé, és 1994-ben lett először tagja a felnőtt válogatottnak. Pályafutása során indult 500 és 1000 méteren egyéniben, ám főleg párosban és négyesben jeleskedet. Az utóbbi időben a sprintszámban, 200 méteren a legjobb. Kora nem zavarja. Elmondása szerint még ma is élvezi és szereti az edzéseket, nem beszélve a versenyekről, egyébként sem ő a világ legidősebb kajakosa, mert ezt a címet az egykori német, most olasz Josefa Idem birtokolja, aki már közelebb van az 50-hez, mint a 40-hez. Hogy meddig tudja művelni Beé ezt a sportágat? „Amíg szeretem” – jelentette ki, és nagyon jól akar szerepelni a szegedi közönség előtt, amely fantasztikus. Arról nem is szólva, hogy a kajakos B közép vezetője nem más, mint az édesapja, aki varázslatos hangulatot tud teremteni a drukkerek élén, átveszik a buzdítását, amelyet a vízen is lehet hallani, és ez pluszerőt ad mindenkinek.

Táncos lábú tinédzser

A magyar kajak-kenu válogatott legfiatalabb tagja Tótka Sándor lesz, aki a 4x200 méteres váltó tagjaként áll majd rajthoz. Ez a fiatalember ifjúsági olimpiai és világbajnok. Elmondása szerint véletlenül került kajakba, annak idején társastánccal kezdte a „sportolást”, ám az egyik hölgypartnere azt mondta neki, próbálja meg a kajakozást, ő pedig megfogadta a tanácsát, és lement Gyomaendrődön a klubba. Első alkalommal azonnal beborult a vízbe, de ez nem vette el a kedvét, s azóta nem a táncparketten ropja, hanem a vízen lapátol. Tehetsége hamar kiderült, hiszen sorozatban nyerte a honi viadalokat, majd nemzetközi téren is bizonyította talentumát. Nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy behívták a felnőtt válogatottba, és amikor először lement az edzőtáborba, bizony komoly drukk volt benne, hogy miként fogadják. Ám a legidősebb versenyző, Beé István hamar a szárnyai alá vette, és pillanatok alatt sikerült beilleszkednie, mindenki egyenrangú partnerként kezeli. Jövőbeli célja, hogy 500 és 1000 méteren is letegye a névjegyét. Ám tisztában van azzal, hogy annyira fiatal és olyan jók a nála idősebb versenyzők, hogy ezért keményen meg kell dolgoznia.

 

A USA Today nevű napilap internetes oldala az eredményeket folyamatosan figyelő program segítségével igyekszik megtippelni a londoni olimpia versenyszámainak érmeseit. Az előrejelzés szerint a magyar küldöttség hat aranyéremre számíthat, amelyből kettőt a kajak-kenusok szállíthatnak. Első helyre várják a szülés előtt álló Janics Natasát 200 egyesben, illetve a Szabó–Kozák párost 500 méteren. A két arany mellett két ezüst, valamint egy bronzéremmel is számolhat a sportág – a gép szerint.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!