A ki kivel, hol, mikor válogató társasjáték új szakaszba érkezett a női kajakosoknál: heten vannak két helyért versenyben. Storcz Botond szövetségi kapitány lapunknak elmondta, hogy – nyilván a korábbi hetek egyre zűrösebb fejleményei miatt is – úgy döntött a hölgyekre bízza, ők mondják meg, ki kivel evez egy hajóban kajak-2 500 méteren, és velük egyeztetve hozza meg a saját döntését.

  <h1>Kozák Danuta egyesben már biztos londoni résztvevő</h1>-
  <h1>Heten két helyért</h1>-
  <h1>Az olimpiai cím védői, Douchev-Janics Natasa és Kovács Katalin együtt maradnak</h1>-

Kozák Danuta egyesben már biztos londoni résztvevő

- – Kép 1/3

Eszerint az olimpiai cím védői, Douchev-Janics Natasa és Kovács Katalin együtt maradnak, Szabó Gabriella viszont eddigi párját, Csipes Tamarát elhagyva Fazekas Krisztinával ült össze, (Szabónak ez már a harmadik kísérlete, az első válogatón Kozák Danutával indult és nyert, ám miután Kozák kajak-1 500 méteren biztos olimpiai résztvevő, párosban nem indul.)

Fazekas eddigi párja Paksy Tímea volt. Egyelőre nem tudni, hogy Csipes, Paksy és Benedek kivel startol a június 15-i válogatón (egy biztos: egyikük hoppon marad). Amit viszont tudni lehet: ott dől el, melyik páros állhat rajthoz a június 22-én kezdődő Európa-bajnokságon. S ami sokkal fontosabb: a londoni olimpián. Kajak-4 500 méteren pedig azok ülnek majd a hajóban, akik a legjobban szerepelnek az egyéni számban a válogatókon.

Kozák Danután kívül jelenleg még csak két olyan versenyző van, aki kiharcolta a londoni repülőjegyet: a Dombi–Kökény férfi kajak páros 1000 méteren. A „nagymenők” közül csak a kenu-1 1000 méteren olimpiai címvédő Vajda Attila élvez védettséget, egy válogatót kell nyernie. Storcz hangsúlyozta, hogy minden körülmények között tartja magát az előre meghatározott válogatási elvekhez. Így Douchev-Janics Natasának, aki kajak 1-es 200 méteren már nyert egy hazai válogatót, s egy hete Duisburgban is győzött, meg kell nyerni a második hazai felmérőt is, akkor lesz biztos résztvevő ebben a számban. Azt viszont már tudni, hogy ezúttal nem lesz magyar férfi versenyző kajak egyesben az olimpián.

Ami a magyar versenyzők olimpiai ellenfeleit illeti, Storcz kapitány azt nyilatkozta, hogy először is mi magunk lehetünk saját magunk ellenfelei, ha nem hozzuk azt a teljesítményt, amire képesek vagyunk. A férfiaknál igen sűrű a mezőny, a nőknél a legnagyobb riválisok a németek és az oroszok lehetnek, mondta, de hozzátette: születtek váratlan eredmények is, a női kajak 200 méteren legutóbb egy új-zélandi versenyző nyerte a világbajnokságot. Őt Janics Natasa most Duisburgban mind a középfutamban, mind a döntőben legyőzte.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!